NIJE MU PRVI BIJEG Čaleta je godinama uspješno izmicao Interpolu, konobario u Dalmaciji dok su ga tražili

Prije sedam godina je optuženi preko Slovačke pobjegao u Hrvatsku


Kako je čovjek s Interpolove tjeralice, bjegunac recidivist, osoba za koju se moralo pretpostaviti da će pokušati pobjeći, bio ovako amaterski čuvan? Splitska policija morat će odgovoriti na neka pitanja, jer ovo Čaleti nije prvi bijeg pa da ih je mogao uhvatiti nespremne, navodi 24 sata.


Interpol je za njim bio raspisao međunarodnu tjeralicu nedugo nakon ubojstva prije sedam godina. Tada je optuženi preko Slovačke pobjegao u Hrvatsku. Šest godina je ovdje živio i radio i nije mu palo na pamet da se preda.

Hrvatska tada nije bila članica EU i nije se mogao primijeniti europski uhidbeni nalog. Čim je naše pravosuđe uspjelo preuzeti slučaj, po Čaletu su došli na otok Rab gdje je konobario. Čim je uhvaćen istražni sudac mu je odredio zatvor – upravo radi opasnosti od bijega.

Svi su, dakle, znali da je čovjek sklon bježanju, da se u tome praktički izvještio, da je godinama uspješno izmicao Interpolu, ali to očito nije nagnalo splitsku policiju da promisle kako bi trebalo za takve počinitelje uvesti malo jači nadzor.

Čaletu se tereti za ubojstvo mlade učiteljice Ganne Kitaeve. Dogodilo se to 15. rujna 2013. godine u ukrajinskom gradu Dnjipro. S Čaletom se našla u hostelu. Htjela je prekinuti vezu. Bila je u osmom mjesecu trudnoće s drugim muškarcem. S Čaletom je bilo teško, on se nije htio preseliti u Ukrajinu, a u Splitu je radio kao sezonski konobar pa su njeni roditelji bili protiv te veze jer su smatrali da je on ne može uzdržavati i da će ona teško naći posao u Hrvatskoj. Majka i otac ubijene pričaju da je pokušala mirno riješiti probleme s Čaletom, pripremiti ga na to da želi raskrstiti, baš zbog toga što je bio agresivan. A onda je on, kad su se konačno našli u sobi 102 tog ukrajinskog hostela, kako stoji u optužnici, tupim predmetom izudarao po glavi.

Tereti ga se da joj je smrskao lubanju, najvjerojatnije čekićem. Umrlo je i nerođeno dijete, mjesec dana prije termina. Potom je zamotana u plahtu i bačena ispod kreveta. Otac ubijene na sudu je tvrdio da je Čaleta s njegove kćeri skinuo zlato i ukrao joj kartice iz novčanika. Na jučerašnjem saslušanju u Splitu, Čaleta se ispričao i pokajao, ali roditelji ne vjeruju da je to bilo iskreno, piše 24 sata.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime