Sastanak Udruženja trgovine HGK koji je održan danas nije rezultirao zajedničkim stavom trgovaca oko ograničavanja rada trgovina nedjeljom. Stavovi trgovaca, ostali su podijeljeni pa dio njih podržava najavu ministra gospodarstva Darka Horvata da se ograniči rad trgovina nedjeljom, dok se drugi dio trgovaca s time ne slaže, piše Jutarnji list.

Problemi su, nastali već kod tumačenja austrijskog modela: dok je dio trgovaca zdušno podržao primjenu austrijskog modela u Hrvatskoj, trgovci s druge strane kazali su kako ni sami Austrijanci nisu zadovoljni takvim modelom te da se zalažu za liberalizaciju rada trgovina nedjeljom.

O tome kakve su razlike među hrvatskim trgovcima možda najbolje svjedoči podatak da tabor trgovaca koji se zalaže za ograničavanje rada nedjeljom najavljuje da bi u javnost mogao izaći s “izdvojenim mišljenjem” o radu nedjeljom, kojim bi podržali ograničavanje rada trgovina nedjeljom.

No, prije nego izađu s tim, direktori moraju dobiti suglasnost tijela u svojim kompanijama pa je u ovom trenutku teško sa sigurnošću reći koji će trgovački lanci podržati ograničavanje rada nedjeljom. U svakom slučaju, nakon što javno izađu s “izdvojenim mišljenjem”, barem će biti jasno koji trgovački lanci zagovaraju stavljanje ključa u bravu trgovina nedjeljom, a koji se tome protive.

Unatoč tome, trgovci se slažu da svi imaju isti problem, a to je nedostatak radne snage. Taj će problem biti još i teži nakon što Austrija, kao posljednja članica EU, 1. srpnja otvori svoje tržište rada za hrvatske državljane. Dio trgovaca već sada ističe kako ne može naći radnike i prijeti da bi zbog toga mogli biti prisiljeni zatvarati trgovine u manjim mjestima.

 

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime