NEZAPAMĆENO NEVRIJEME NA PELJEŠCU “More se naglo diglo kao ‘kuća’, razbijalo rivu i mostove, potopilo brodice i podrume”

Šteta bi bile još i veće da nekolicina mještana nije "skočila" spašavajući brodice


Kako smo ranije izvijestili, protekle noći preko Otranta u Jadran se premjestio ciklonalni vrtlog čije se središte u večernjim satima kretalo preko Pelješca prema Makarskoj, te je donijelo najjače nevrijeme upravo tom području.


CIKLONALNI CENTAR “UDARIO” U DALMACIJU Poplavljene rive na Makarskoj rivijeri, spašavanje koče na Korčuli

Nevrijeme je osobito snažno pogodilo mjesto Lovište koji se nalazi u uvali na krajnjem zapadu Pelješca. Mještani kažu da dugo ne pamet takvo nevrijeme koje im je potopilo brodice, more je poplavilo konobe, ceste zatrpalo kamenjem, porušilo mostove.

Šteta bi bile još i veće da nekolicina mještana nije “skočila” spašavajući brodice. Među njima je bio i Dario Tudor koji nam je opisao sinoćnju nepogodu koja je ovaj dio Pelješca pogodila između 22:30 i ponoć i pol.

“Nadamo se da se neće ponoviti noćas”

Udrilo je more, u po ure ga je diglo “kao kuću”. Koliko znam, porazbijalo je tri barke. Nalazili smo se na rivi s dva broda, nabijali smo pajete, nemamo štete nikakve. Učvrstili smo radi novog nevremena, nadam se da se noćas neće ponoviti scenarij od prošle noći.

Ne sjećam se u životu da je more izbacilo ovoliko žala – govori nam Dario.

Ističe da je probleme donio pulenat, ali da najveći problem nije bio vjetar nego naglo dizanje razine mora.

– Riva nam stoji sto godina, a sada je razbilo. Kada je more “bubnilo” u rivu, razina je išla preko bora koji se nalazi na njoj. U samo 20 minuta more je diglo “k’o kuću”. Situacija je potrajala oko 2 sata – kaže naš sugovornik.

– Ima jedna stara barka, jedina obiteljska uspona, samo je bubnilo nekoliko puta na mul i raspala se u milijun komada. Dvije su se potopile pa su ih vadili. Mostove je porazbijalo, čak i one koji su napravljeni zadnjih mjesec dana. Danas se pristupilo čišćenju rive, koliko je to moguće. Na cesti sada nema kamenčića – opisuje Dario koji je razgovor zaključio riječima:

– Spremni smo za večeras, ako što bude, nadamo se da se neće ponoviti ono od sinoć.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
3
Hagić
1
Hmmm
2
Plač
38
Grrr
2
Molim?
4

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime