Iako možda nije najprivlačniji zbog svog jakog mirisa, bijeli luk ipak spada među najzdravije namirnice koje bismo trebali konzumirati gotovo svakodnevno. Blisko je povezan s porilukom i crvenim lukom te se u kulinarstvu koristi zbog svog intenzivnog okusa i karakterističnog mirisa.
Bijeli luk iznimno je bogat hranjivim tvarima, uključujući vitamine C i B6, mangan, selen te razne antioksidanse i sumporna jedinjenja, posebno alicin, koji je odgovoran za mnoge njegove zdravstvene prednosti, piše NDTV, a prenosi Krstarica.
Svakodnevna konzumacija režnja bijelog luka može značajno poboljšati zdravlje te pomoći u zaštiti od infekcija, kardiovaskularnih bolesti i drugih kroničnih stanja. Ovo je devet razloga zašto biste ga trebali uvrstiti u prehranu.
1. Jača imunološki sustav
Bijeli luk poboljšava funkciju imuniteta stimulirajući proizvodnju bijelih krvnih stanica i povećavajući aktivnost prirodnih "stanica ubojica", koje igraju ključnu ulogu u obrani tijela od infekcija i bolesti. Sumporna jedinjenja, posebice alicin, doprinose ovom procesu jačanja imuniteta.
2. Smanjuje krvni tlak
Alicin u bijelom luku pomaže u opuštanju krvnih žila i poboljšava protok krvi, čime se smanjuje krvni tlak. Također potiče proizvodnju dušikovog oksida, spoja koji pomaže u širenju krvnih žila, dodatno pomažući u smanjenju hipertenzije.
3. Poboljšava razinu kolesterola
Dokazano je da bijeli luk smanjuje ukupnu razinu kolesterola i LDL-a (lošeg kolesterola) te povećava HDL (dobri kolesterol). To se događa zahvaljujući njegovoj sposobnosti da inhibira sintezu kolesterola u jetri i poboljša njegovu razgradnju. Niže razine kolesterola smanjuju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
4. Ima snažna antioksidativna svojstva
Bijeli luk sadrži antioksidanse poput selena, vitamina C i flavonoida koji štite stanice od oksidativnog oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Ovi antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, smanjujući rizik od kroničnih bolesti poput raka i srčanih oboljenja te usporavaju proces starenja.