NEVRIJEME U DALMACIJI Tuča zahvatila okolicu Splita. Zbog obilnih kiša rastu vodostaji, u Metkoviću pripremno stanje

[VIDEO] Današnja kiša posljednja je prije najvećeg zahlađenja ove zime


Današnja ciklona zaokružila je dojam vrlo kišne prve dekade veljače. U nekim dijelovima Dalmacije u spomenutom je razdoblju već palo preko 100 litara kiše po kvadratnom metru; primjerice Vela Njiva u Zamosorju je primila 117 litara kiše po kvadratnom metru, a Vrgorac 151 litru. Drugdje je oborine bilo manje, većinom od 30 do 80 litara.


Nastavak je to iznimno kišovite zime koja će, izvjesno je, u nekim dijelovima Dalmacije postati najkišovitija zima od početka službenih meteoroloških mjerenja. Nove oborine zahvatile su šire splitsko područje iza 21 sat. Povremeno je bilo jačih grmljavinskih pljuskova, a u okolici Solina i Dugopolja bilo je i tuče.

Vodostaj Neretve u Metkoviću

Obilne oborine uzrokuju porast razina rijeka. Prema podacima Hrvatskih voda, u Metkoviću je razina Neretve prešla dva i pol metra, čime vrijedi pripremno stanje obrane od poplava. Pripremno stanje vrijedi i za Opuzen, ali je tu Neretva tijekom večeri u laganom opadanju.

Kiša je moguća još nekoliko sljedećih sati, a dobra je vijest je da bi to mogla biti posljednja kiša sljedećih desetak dana. Umjesto kiše, juga i natprosječne topline, vrlo uskoro nam stiže prava zima!

Grmljavina oko Splita u 21 sat

HRT je objavio kako će izgledati dani pred nama.Četvrtak: Pojačavat će osjet hladnoće

U Dalmaciji ujutro postupni prestanak kiše i djelomično razvedravanje, popodne i uz sunčana razdoblja. Na sjevernom dijelu zapuhat će bura te se do sredine dana širiti na jug, i pojačati, pa će nerijetko biti i olujnih udara. Temperatura od 8 do 13 °C, uz jačanje bure još niža.

Na jugu Hrvatske prijepodne oblačno s kišom i grmljavinom, sredinom dana postupno će prestati, a naoblaka se smanjiti. U noći i ujutro puhat će umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar. Popodne će okrenuti na buru koja će jačati, a potkraj dana bit će i olujnih udara. Temperatura od 9 do 14 °C, u padu prema kraju dana.Nastavak tjedna: Još hladnije

Idućih dana na kopnu osjetno hladnije, pa će i dnevna temperatura nerijetko biti ispod 0 °C. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz prevladavajuće sunčano vrijeme.

Na Jadranu vjetrovito i hladnije od prosječnoga za ovaj dio veljače. Puhat će većinom jaka bura s olujnim i orkanskim udarima. U nedjelju će postupno slabjeti, najprije na sjeveru. Bit će djelomice sunčano, u nedjelju i pretežno sunčano, a prolazno jače naoblačenje najvjerojatnije je potkraj petka i u subotu.

Meteorolog Nove TV Darijo Brzoja objasnio kako je do ovoga došlo i što se očekuje

Meterolog Nove TV Darijo Brzoja objasnio je kako je do ovoga došlo.

“Prije otprilike mjesec i pol, primijetili smo slabljenje polarnog vrtloga. Njega čine jake struje koje, pojednostavljeno, na neki način zadržavaju polarnu zračnu masu na sjeveru, tamo gdje joj je i mjesto. Vrtlog je slabio jer se jedna pacifička anticiklona snažno gurala prema njemu, a viši slojevi atmosfere istodobno su se pojačano zagrijavali.

Sve skupa rezultiralo je poremećajem u cirkulaciji. Mlazna struja počela je snažnije meandrirati, a mrzli polarni zrak, umjesto na jednom mjestu, u konačnici se podijelio u dvije mase koje su se onda krenule razlijevati prema jugu. Jedna od njih već ovih dana donosi nezapamćene minuse sjevernoj Americi, a druga se sa sjevera spušta preko europskog kontinenta“, objašnjava Brzoja.

Masa hladnog zraka, zbog rotacije Zemlje, zakreće se u smjeru kazaljke na satu, što meteorolozi kažu anticiklonalno.

“Dolazeći sa sjevera ta masa skreće u desno, a nama onda ovdje na Mediteranu dolazi iz smjera sjeveroistoka. Iz tog razloga, a zbog velikih minusa, popularno nosi ime Beast from the East, ili Zvijer s istoka. Nama će zvijer idućih dana donijeti prilično hladno vrijeme, iako minusi srećom, neće biti kao drugdje u Europi i Americi gdje se proteklih dana mjerilo i -35.

Kod nas za sad očekujemo do -10 ili malo niže, na kopnu, i to po noći i rano ujutro, dok će danju biti oko nule. Na moru male pozitivne vrijednosti po danu, minusi po noći. No obzirom da će ovog vikenda puhati i na mahove orkanska bura, osjet hladnoće bit će znatno pojačan“, upozorava Brzoja.

Zaštitite biljke, cijevi…

Ima i savjet.

“Idućih nekoliko dana treba zaštititi biljke, pustiti vodu iz cijevi tamo gdje je to potrebno, gdje može doći do smrzavanja, pobrinuti se i za životinje. A mi se trebamo samo toplije odjenuti i pojačati grijanje, a na otvorenom čuvati se ozeblina”, poručio je Darijo Brzoja.

Moja reakcija na članak je...
Vau
10
Haha
1
Hagić
9
Hmmm
3
Plač
25
Grrr
7
Molim?
5

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime