Zadnji vikend kalendarskog proljeća protječe u znaku visokih temperatura. Iako je nedjelja bila neznatno svježija u odnosu na prethodne dane, najviše dnevne temperature bile su visoke, od 29 do 34°C.

Satelitska snimka naoblake iznad srednje Dalmacije za vrijeme nevremena u Zagori (Vrijeme & radar)

Dok je uz obalu i na otocima prevladavalo sunčano, u kasnim popodnevnim satima iznad Dinarida je počeo jak razvoj oblaka koji je u dijelu Zagore donio kišu, pljuskove, grmljavinu, a ponegdje i tuču. Tako je tuče popodne bilo na padinama Kamešnice i Dinare, sve do Hrvaca. Dok je prema planinama bilo i izraženije tuče, nije nam poznato da je tuča napravila štetu u naseljenom području. U Vinaliću, zapadno od Peruće, palo je 16 litara oborine po kvadratnom metru, a u Hrvacama 10 litara.

Grmljavinski su oblaci donijeli pad temperature zraka u Zagori. Primjerice, prije nevremena u Hrvacama je bilo 34°C, a onda je temperature zraka pala za čak 12 stupnjeva, na ugodna 22 Celzijeva stupnja. Obala je zasad u cijelosti ostala suha, iako su se grmljavinski oblaci popodne bili približili splitskom zaleđu.

Spomenimo i da su se nad velikim dijelom Zagore nakon nevremena pojavili mamatus oblaci, koji su karakteristični za ljetne nevere i to uz dio kumulonimbusa koji se zove nakovanj.

Mamatusi su vrsta oblaka koja se povremeno javlja na našem području. Izgledaju kao izbočine koje vise sa baze glavnog oblaka, podsjećaju na ženske grudi po čemu su i dobili ime (mammatus lat.= dojka). Nastaju u zraku koji tone, najčešće ispod kumulonimbusa, nakon oluje. Iako izgledaju opako, znače da je oluja već prošla. S obzirom da je u njihovom okruženju smicanje vjetra jako veliko, opasni su za zrakoplove. Većinom su sastavljeni od leda, ali moguća je i kombinacija leda i vode. Najčešće su vezani uz nakovanj kumulonimbusa, no mogu se vidjeti i ispod altokumulusa, altostratusa, stratokumulusa te cirusa.

More je toplo i površinske su mu temperature od 22 u Zadru do čak 27°C u Crikvenici.Sljedeća dva dana vrijeme će biti vrlo slično kao danas, a temperature će tek neznatno pasti. Opširniju tjednu prognozu možete pročitati tijekom ponedjeljka na našem portalu.