Kako smo već izvijestili, noćas je dijelove Dalmacije zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme.

Iza 3 sata grmljavinski oblaci zahvati li su i dijelove otoka Hvara.

Čini se da je najgore prošao Stari Grad. Tamo je padala tuča koja je s nekoliko centimetara leda prekrila cijelo područje. Tuča je bila toliko intenzivna da se led zadržao na nekim područjima sve do sredine dana.

U svega nekoliko sati palo je tridesetak litara oborine po kvadratnom metru, pa su bujice nosile šljunak i mulj do rive.

Zbog toga vatrogasci DVD-a Stari Grad jutros imaju pune ruke posla te s gradskim komunalnim službama čiste ulice grada.

Kako doznajemo, nastale su velike štete na poljoprivrednim kulturama, a gradonačelnik Antonio Škarpa za 14 sati sazvao je povjerenstvo za procjenu štete koja je nastala uslijed nevremena. Nakon prikupljenih podataka s terena i razgovora sa županom, odlučit će se hoće li se proglasiti elementarna nepogoda.

Ponovimo i činjenicu da je Dalmacija jedino područje današnje EU koje nije pokriveno meteorološkim radarima. Ni bivša ni sadašnja država nikada nisu smatrale potrebnim da Jadran pokrije meteorološkim radarima. Radar ne može spriječiti nevrijeme, ali jedino on može točno detektirati pojave poput tučonosnih oblaka i sl. DHMZ je lani potpisao ugovor za projekt METMONIC kojim bi, ako ne bude neočekivanih problema, radari mogli na Jadranu “osvanuti” do 2021…

Satelitska snimka naoblake, detekcija munja i procjena oborina noćas u 3:25, za vrijeme vrhunca nevremena u Starom Gradu (Vrijeme & radar)


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime