Pelješki planinari ove jeseni povremeno se susreću s prvom lisicom na drugom najvećem hrvatskom poluotoku koja se pojavila nakon tridesetak godina izbivanja.

Član Planinarskog društva Sveti Ilija, Enđi Enver Fačić, ovih dana boravi na planinarskom objektu u vlasništvu ovog planinarskog društva s još nekoliko planinara. Baš kao i svaki put posljednjih mjeseci kada stigne u ovu planinarsku kućicu, susretne lisicu koja planinarima malo po malo prilazi sve bliže.

Neobična i zaigrana lija

Čini se da stekla potpuno povjerenje u dobronamjerne planinare, te im je jučer potpuno prišla.

– Već neko vrijeme ostavljamo joj hranu pored kućice, pa se ona nahrani kada mi odemo. Danas je došla do danas i igrala se s mojom planinarskom patikom, grizla je. Nije to radila zato što je bolesna, nego je pomalo neobična i zaigrana.

Sinoć je došla tik do danas. Vjerujem da će nam uskoro jesi iz ruke – govori nam Fačić dodavši da bi bio razočaran kada bi neki lovac naudio lisici.

Inače, planinarska kućica nalazi se na 800 metara nadmorske visine i stara je 110 godina. Obnovljena je prije 10 godina, na 100. obljetnicu izgradnje.Povratak lisice prvi put nakon skoro 30 godina

Jučer nam je pri kraju kišnog vala malo zasniježilo, možda je lisici bilo hladno pa se došla ugrijati do nas – šaljivo nam kaže ovaj iskusni pelješki planinar.

Za Pelješac je od divljih životinja karakterističan čagalj, no nedavna snimka obradovala je ljubitelje prirode jer dokazuje da se lisica vratila na poluotok. Naime, do 1990. lisica je bila prilično nastanjena na Pelješcu, ali je nakon toga nestala.7 KOMENTARI

  1. To što ju je šutnu nogom je još najbolje za nju… da se nauči da bilježi od ljudi.. hrana se ne ostavlja divljim životinjama jer onda obično nastradaju od tih istih ljudi.. i da ona se ne igra nego grize cipelu to je razlika.

  2. Jest će nam iz ruke, kaže Envir, pa ju onda šutne nogom, pa debilčina debilna, probaj ne past s nekog kamena, da te lija nebi smazala….Fuj.

  3. Ja koliko vidim nije je upoče šutnio,nije je pipnuo več trznio da je prepade,da je skočila malo vise prema zglobu eto vraga ajde ti znaj da ne nosi nikakv virus u gubici.Mislim da bi trebali malo bolje pogledat prije nego počmete hejtat.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime