Ovih dana na području Visa, u letu su primijećeni leteći lignjuni, točnije vrsta lignjavac (Ommastrephes bartramii), piše Podvodni.hr.

Dok je manjeg rasta, ova vrsta iskače iz mora poput ribe poletuše te uz pomoć posebne kožice na krakovima i svojih peraja u zraku može preći udaljenost i do 30 metara. Obično ih se može vidjeti kako lete u skupinama i to ispred bržih brodova. Takav let idealna je obrana protiv napada grabežljivih riba.
Ono što je interesantno je i da takva pojava u Jadranu, koliko je poznato, nije zabilježena u stručnoj literaturi u kojoj se ova vrsta spominje tek kao izrazito rijetka vrsta za Jadransko more, i to na temelju vrlo malog broja ulovljenih velikih primjeraka.

Veliki lignjavac ulovio dok je bio izgubljen u plićaku. Najveći takav bio je 2013. u Šipanskoj luci, taj primjerak težio je 7,5 kg. No nije poznato ni po pričama da su manji lignjavci viđeni dok lete u zraku nad pučinom.

Pojava njihovog leta poznata je u zapadnom Mediteranu i u suptropskim područjima svih oceana.
Nedugo nakon što su viđeni kraj Visa barem jedna plivarica ih je ulovila u Korčulanskom kanalu. Primjerak iz tog ulova, primjetio je u ulovu i u detalje uslikao Rino Stanić a svoje slike objavio je u specijalnoj Facebook grupi za mekušce.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime