Gošća Točke na tjedan N1 televizije bila je dr. Srđana Telarović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu. U svom znanstvenom radu bavi se liječenjem Parkinsonove bolesti. Upozorila je da su neurološki bolesnici ugroženi i da nikako ne zanemaruju simptome ili odgađaju odlazak liječniku zbog epidemije koronavirusa.

“Parkinsonova bolest je česta neurološka bolest i procjenjuje se da u Hrvatskoj ima 14.000 bolesnika, mada je taj broj puno veći jer se dio bolesnika nije ni javio liječniku, dio je pod drugim dijagnozama, a dio nije ni dijagnosticiran”, pojasnila je dr. Srđana Telarović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Kako je to bolest koja uznapreduje u šezdesetim godinama čovjekova života, očekuje se da će sa starenjem nacije biti sve više slučajeva, piše N1.

U ovoj bolesti dolazi do manjka dopamina i kroz terapiju se pokušava povećati razina dopamina i na tome se temelji sva dostupna terapija. Dio bolesnika su kandidati za neke diferentnije metode liječenja poput neurokirurškog liječenja. U Hrvatskoj se primjenjuju sve metode liječenja kao i u svijetu.

“Bolest je neizlječiva, ali je lječiva. Bolesnici s neurološkim bolestima su ugroženi i ne smiju zanemariti bilo koji simptom unatoč epidemiji koronavirusa”, upozorila je dr. Telarović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime