Bivši prostor kamenoloma na istoku Splita, u Žrnovnici, trebao je za desetak dana zasjati u novom, do sada neviđenom ruhu. No nažalost, epidemija koja je stigla i do Hrvatske, pomrsila je planove splitskom skladatelju, glazbeniku i producentu, Tonču Huljiću koji je 7. lipnja trebao nastaviti s regionalnom turnejom na kojoj je namjeravao ugostiti domicilne filharmonije i zborove i to baš na ovom prostoru bivšeg kamenoloma čija bi pozornica zasigurno bila spektakularna; i ne samo to.

Podsjetimo, Udruga Žrvanj prošlog je ljeta upravo na platou bivšeg kamenoloma izvela scenski spektakl, predstavu “Legenda o Arturu i zmaju”, te je prvi put donijela kulturna događanja na predio koji se čak spominjao i kao potencijalno odlagalište otpada.

POVEZANI SADRŽAJ:

Vođeni tom idejom, ovog ljeta Žrvanj će početi prvi “Perun art festival” koji bi trebao biti temelj svih daljnjih kulturnih događanja na ovoj čarobnoj lokaciji. Osim toga, Žrvanj se ozbiljno priprema za projekt koji bi se trebao financirati sredstvima EU, a kojim bi se realizirao tematski park praslavenske mitologije.

Uzmemo li u obzir da je to prostor od preko 30 tisuća kvadratnih metara koji može primiti popriličan broj posjetitelja, posebnost samog ambijenta kao takvog, pozornicu pod vedrim zvjezdanim nebom… sve to skupa činilo bi jednu veliku, do sada neviđenu i iznad svega posebnu kulturnu poslasticu, u slučaju Tonča Huljića – glazbenu.

Ali koronavirus učinio je svoje te je koncert morao biti prolongiran; do daljnjega.

Izbrisano:

Ekonomska šteta koronakrize

– Bojim se da je ovo verzija koja se zove ‘do daljnjega’. Zašto? Zato što korona nije opasna samo jer je bila i je zbog okupljanja, nego jednostavno zbog toga što je prilično devastirala financijsku situaciju, od sponzora pa do Turističke zajednice koja je stajala iza toga. To je dosta skupi zahvat i ne može se pokriti samo s ulaznicama jer ovoliki prostor treba i pametno iskoristiti, ima i dosta troška za to. Dok ne dođe situacija da se oporavimo, ne samo od bolesti i poboljšanja situacije po pitanju virusa jer puno zaraznija je ova ekonomska slika, neće biti koncerta.

A s druge strane sve to skupa ima smisla kada ima gostiju. Za domaće možemo uraditi bilo kada u nekom manje zahtjevnom prostoru nego što je onaj zato što je kamenolom dosta osjetljiv na vjetrove, a vjetrovi smetaju ozvučenju tako da treba napraviti dodatno osiguranje i uvlačenjem orkestra, osigurati zaštitu… mislim da to u ovoj godini neće biti moguće – potvrdio nam je Huljić.

Instrumentalni koncert na kraju kojeg svi pjevaju

Koncert je to kojim se trebala nastaviti turneja u sklopu koje je Huljić sa svojim bendom nastupao u Zagrebu, a kroz travanj, svibanj i lipanj trebao je osim u Splitu, nastupiti i u Beogradu i Ljubljani.

Podsjetimo, Huljić je prošle godine sa svojim Madre Badessa Bandom nastupio na otvorenoj pozornici Trga kralja Tomislava u Zagrebu gdje je ugostio veliki orkestar Zagrebačke filharmonije pod vodstvom maestra Mirana Vaupotića, vokalni ansambl One 4 te Akademski zbor Ivan Goran Kovačić. Na koncertu su u novom orkestralnom ruhu zasjali neki od Huljićevih najvećih hitova.

– To je moj koncert koji sam baš ja radio i to na Tomislavcu, predstavio sam se i u Lisinskom. To je jedan koncert instrumentalne glazbe, a na kraju svi pjevamo. Pjevaju se drugačije obrade na drugačiji način nego što smo mogli do sada čuti tu pjesmu poput „Dva put sam umra“ koja je jedan od klasika Olivera Dragojevića čiju sam glazbu obradio na posve drugačiji način, uz Zagrebačku filharmoniju i Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić”, ali i prepoznatljivi zvuk Madre Badessa.

Nitko je više nikad neće otpjevati na način na koji ju je pjevao Oliver, ali kao autor odlučio sam pokazati publici kako ova pjesma može zvučati u instrumentalnoj verziji uz orkestar i zbor – kazao je.

– Ima tako i drugačijih pjesama koje su obrađene u zborskoj verziji, to je jedan neuobičajeni koncert, nesvakidašnje uprizorenje muzike i nije ga jednostavno opisati već treba doći na povjerenje. Taj koncert je trebao biti po cijeloj regiji u travnju, svibnju i lipnju, ali su odgođeni. Još jedan bi trebao biti u kolovozu, za koji ne znamo što će se dogoditi s njim, a radi se o nastupu na zatvaranju Sarajevo Filma. Za sada će biti održan i tu postoji mogućnost da netko tko želi ovo vidjeti u skorije vrijeme može doći u Sarajevo u kolovozu, ali koncert će se sigurno kad-tad dogoditi u Splitu na ovaj ili onaj način. Predlažem malo strpljenja – poručio je Huljić svim onima koji su željni jednog novog glazbenog iskustva.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime