Na platou bivšeg Lavčevićevog kamenoloma, na samoj granici Žrnovnice i Podstrane, jučer se odvila repriza predstave “Legenda o Arturu i Zmaju“. Radi se o projektu udruga Žrvanj iz Žrnovnice i Artorius iz Podstrane koji su ovom predstavom uspješno povezali znanstvene skupove (o praslavenskoj mitologiji, poveznici kralja Artura i Luciusa Artoriusa Castusa te tisuću godina spomena Poljica) s dramaturškim i izvedbenim umijećem.

Upravo su se na ovoj lokaciji snimale legendarne scene planetarno popularne HBO-ove serije Igra prijestolja.

Predstava je premijerno prikazana prošlog vikenda, a repriza je održana sinoć pred 400-tinjak gledatelja. Organizatori su nam kazali da je interes za predstavu bio ogroman i da je dodatnih nekoliko stotina ljudi izrazilo želju pogledati ovaj povijesno-scenski spektakl, a želja će im se moći ostvariti tek na nekoj od budućih izvedbi.

VEZANI SADRŽAJ:

Scenski spektakl odvija se na čak dvije pozornice, a svaka je dugačka deset metara. Jedna pozornica predstavlja Zmajev dvor, koji je ugostio likove praslavenske mitologije, a na drugom, Arturovom dvoru, dominiraju Rimljani, njihovi vojnici i mudraci s Istoka.

Predstavu u šest činova posebno su uveličali konji i konjanici udruge Dalmacija Equino, a uz sjajne zvučne i vizualne efekte, posebnost predstave je glazba uživo udruge “Ritam srca”.

90-minutni spektakl pod vedrim noćnim nebom nikoga nije ostavio ravnodušnim. Među gledateljima je bio i Davor Vuković, glasnogovornik Hrvatskog narodnog kazališta Split.

– Predstava je izniman kazališni i u širem smislu važan kulturološki čin. Spoj jedinstvenog krajolika i drevnih legendi povezanih s njim te produkcija koja u mnogim svojim elementima nadmašuje ono što smo navikli očekivati od amatera – sve skupa izgleda kao početak jedne lijepe i obećavajuće priče – kazao je Vuković za Dalmacija Danas.

Dogradonačelnica: Nova ljetna kulturna pozornica pod nebom je zaživjela

Predstavu je odgledala i zamjenica splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, Jelena Hrgović Tomaš.

– Predstava je dojmljiva prvenstveno zbog ambijentalnog doživljaja u nekadašnjem kamenolomu koji joj daje dimenziju autentičnosti. Amaterska glumačka družina okupljena oko udruge Žrvanj iz Žrnovnice pružila je zanimljivo uprizorenje narodne predaje koja je mitološki vezana uz Perun koji natkriljuje Žrnovnicu. I ta povezanost s temom posebna je motivacija bila glumcima.

Vodilo se računa o najmanjim detaljima, a duh zajedništva u cilju oživljavanja ove nove ljetne pozornice pod nebom prelijevao se s glumaca na publiku, i obratno. Hrabro je bilo uključiti konje u predstavu, ali je to pojačalo dojam same predstave.

Za sve koji su imali prigodu pogledati jednu od dosadašnje dvije predstave sigurno je da je ostvaren cilj – nova ljetna kulturna pozornica pod nebom je zaživjela, a udruženim snagama svih koji su na bilo koji način pomogli da se predstava uprizori potvrđeno je da od Žrnovčana možemo očekivati još vrijednih kulturnih projekata. Za svaku pohvalu! – naglasila je Hrgović Tomaš.

Oduševljen viđenim bio je poznati splitski organizator predstava Damir Bubalo.

– Ovo je najbolja predstava koju sam ikad gledao. Sam sam radio preko 200 predstava, ali ovo što su pokazali glumci udruga Žrvanj i Artorius, u kombinaciji s čarobnim ambijentom i konjima, ostavilo me bez teksta. Predstava traje 90 minuta, a imao sam osjećaj da mi je prošla u trenu – kazao je Bubalo.

Prostor idealan za kulturna i glazbena događanja

Oduševljenje se nije moglo skriti kod svih posjetitelja koji su i dugo nakon završetka predstave prepričavali ono što su vidjeli.

Nema sumnje, istok Splita dobio je novo mjesto kulture od kojeg se u budućnosti mogu očekivati velike stvari. Ovakav prostor teško se može pronaći na širem području i idealan je za kulturna i glazbena događanja. Žrvanj se još jednom pokazao kao besprijekoran organizator od kojeg se očekuje da ova predstava, ali i glumačka ekipa zaživi.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime