NESLAGANJE ZBOG KOALICIJE S HNS-om? Stier napustio Vladu!

Minitar vanjskih poslova Davor Ivo Stier dao je izjavu za javnost u kojoj je potvrdio kako je podnio ostavku

Minitar vanjskih poslova Davor Ivo Stier dao je izjavu za javnost u kojoj je potvrdio kako je podnio ostavku, piše Index.


– Prije tjedan dana od premijera sam tražio da u novoj fazi imenuje novu osobu na čelu ministarstva koja će dobro funkcionirati u novoj političkoj konstelaciji. Naime, osim stabilnosti, vladi treba i funkcionalnost. Ali isto tako, potrebno je jačati demokršćansku opciju neposredno u kontaktu s građanima. Moja je procjena najbolje i najučinkovitije mogu obavljati kao zastupnik u Saboru i politički tajnik HDZ-a. Velika je čast predstavljati Hrvatsku u svijetu, ali u ovom trenutku je važnije biti u domovini, ovdje širiti demokršćanksu opciju i vratiti povjerenje ljudi u insititucije države. Stoga sam smatrao da premijer još prošlog tjedna predloži novu osobu na čelu ministarstva, a s obzirom da sam se u tek petak vratio iz New Yorka, premijer nije htio da budem razriješen dužnosti dok sam u inozemstvu, kako bi se izbjegle moguće netočne interpretacije. Pod njima mislim na špekulacije da ću otići iz HDZ-a ili uskratiti podršku Andreju Plenkoviću. – rekao je Stier za Index.

Službeno sam danas podnio ostavku na ovu funkciju kako bi mogao preuzeti novu dužnost u Saboru te se puno snažnije posvetiti stranačkom radu kao politički tajnik HDZ-a, što iziskuje puno više vremena na terenu nego što sam mogao na čelu Ministarstva. Razumije se, do imenovanja nove osobe na čelu Ministarstva, i dalje ću obavljati dužnost ministra vanjskih i europskih poslova. Vjerujem da se imenovanje može očekivati u narednih par tjedana. Želio bih istaknuti kako smo u prvih pola godine mandata vlade uspostavili vođenje samosvjesne vanjske politike. Želim se zahvaliti svim djelatnicima i djelatnicama Ministarstva vanjskih poslova. Ako bih trebao rezimirati poruku, onda bih rekao da je nova zadaća implementirati ono što sam napisao u eseju “Nova hrvatska paradigma” i ono što sam s Andrejom obećao na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Vrijeme je za načelo “Jedan član, jedan glas” na izbor svih dužnosnika u HDZ-u, na svim razinama. Štoviše, vjerujem da to načelo moraju uvesti sve političke stranke. HDZ pripada svim našim članovima. Svi članovi HDZ-a moraju imati pravo da izaberu one ljude u predsjedništvu i stranačkim tijelima koji će donijeti ključne odluke za stranku i, što je najvažnije, za Hrvatsku”, rekao je Stier.

Šuškanja o ostavci su bila istinita

Podsjetimo, nakon što se šef HDZ-a Andrej Plenković uspio održati u premijerskoj fotelji zahvaljujući rukama HNS-ovaca u Saboru, sve su glasnija šuškanja o ostavci Davora Ive Stiera koji pripada ultrakonzervativnoj struji HDZ-a, kojoj je pak koalicija s liberalnim HNS-om sasvim neprihvatljiva, pogotovo nakon raskida koalicije s Mostom, koju je podržavao.

O Stieru se tijekom vikenda pisalo kako je navodno odmah po dogovoru HNS-a i HDZ-a kuvertirao ostavku, pa ju je povukao. Ali znakovito je to da je odmah nakon spašavanja Plenkovićeve vlade u Saboru glasovima HNS-ovih zastupnika reagirao i Zlatko Hasanbegović, jedan od predvodnika ekstremne desnice u Saboru, ustvrdivši kako je dogovor HDZ-a i HNS-a “negacija svega za što se Stier zalagao”, piše Index.

Razliku između Stiera i novog HDZ-ova koalicijskog partnera HNS-a najbolje ilustrira podatak da je Plenkovićev potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova nedavno sudjelovao u “Hodu za život”, povorci ekstremnih katolika koji žele zabraniti pobačaj, dok je proteklog vikenda na Zagreb Prideu, povorci za prava homoseksualnih osoba, sudjelovao novi potpredsjednik vlade Predrag Štromar.


 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0