Sjedinjene Države blokiraju prodaju 12 izraelskih aviona Hrvatskoj, tvrdi portal Axios pozivajući se na izraelske dužnosnike. Podsjetimo, riječ je o 12 F-16 aviona iz osamdesetih godina čiji je proizvođač SAD, a na kojima su Izraelci tijekom godina napravili brojne promjene. Za prodaju Izraelcima treba dopuštenje SAD-a, ali je Trumpova administracija, kako piše spomenuti portal, prodaju blokirala.

SAD je također sudjelovao u ovom natječaju, podsjeća portal, a prenosi Index.

“Ovo je rijetko odstupanje nakon dvije godine iznimno bliskih odnosa SAD-a i Trumpove administracije, posebno kad je riječ o vojsci i obrani”, piše novinar Barak Ravid.Amerikanci ljutiti

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u razgovoru s državnim tajnikom Mikeom Pompeom tijekom susreta u ponedjeljak u Bruxellesu upozorio je na ovaj problem. Pompeo je, kako tvrde izraelski dužnosnici, kazao da on nije bio protiv prodaje, ali je ministar obrane James Mattis sve blokirao.

Netanyahu je u ožujku objavio da je sporazum postignut, ali SAD im je prodaju trebao potvrditi do čega, kako se čini, neće doći. Izraelski dužnosnici prije tri tjedna su, piše novinar, počeli dobivati signale iz Amerike da bi cijela priča oko prodaje mogla pasti u vodu. Ljudi iz Trumpove administracije su, navodi, bili ljutiti jer su Izraelci nadograđivali avione, a time su privukli Hrvatsku da se odluči za njihovu umjesto za SAD-ovu ponudu. Nadalje, Amerikanci tvrde da Izrael nema pravo prodavati avione, posebno ako u natječaju sudjeluje i SAD.

Također, novinar kaže da su mu izraelski dužnosnici kazali kako je hrvatska strana bijesna jer je “deal” zapeo te je rekla kako očekuje da Izrael probleme riješi što prije.

State Department i Pentagon još nisu ništa komentirali, piše Axios.

Krstičević tvrdio da ima podršku SAD-a

O tome da bi moglo biti problema s američkim potpisom piše se već neko vrijeme. I sam Krstičević je prije 20-ak dana u Bruxellesu kazao da je Hrvatska pripremila ugovor o kupnji višenamjenskih borbenih zrakoplova, da se sada samo čeka odobrenje američke vlade izraelskoj vladi te da je to isključivo obveza Izraela.

– Mi smo čekali 15-ak godina, to nisu lake odluke. Ono što je ključno jest da je Hrvatska donijela odluku o kupnji višenamjenskih borbenih aviona od države Izrael uz potporu i razumijevanje Sjedinjenih Američkih Država. Što se nas tiče, mi smo finalizirali ugovor na kojem smo radili pet-šest mjeseci i sada se čeka odobrenje vlade Sjedinjenih Država vladi države Izrael za isporuku aviona, i to je isključivo obveza države Izrael – rekao je Krstičević

No kako je večeras javio Axios, čini se da bi ta potpora SAD-a mogla izostati.

Vlada je krajem ožujka jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak od Izraela. Proizvođač tih zrakoplova je američki Lockhead Martin, a svaki proizvođač borbenih sustava obvezuje kupca da on bude krajnji korisnik. Ako se takvi sustavi žele preprodati, kao što je sada slučaj s izraelskim zrakoplovima, potrebna je opet suglasnost proizvođača, odnosno države, u ovom slučaju SAD-a, javlja Index.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime