Četverogodišnja djevojčica polako umire od dječje demencije, a njenim je roditeljima rečeno da neće doživjeti 12. godinu života. Violet Jones jedna je od otprilike 40 djece u Engleskoj sa rijetkom bolesti živčanog sustava Batten, koja uzrokuje simptome demencije, piše Daily Mail.

Dijagnosticirana je u siječnju nakon što su njeni roditelji, Michelle i Peter Jones, primijetili da se gega i teško izgovara riječi. Mjesecima je patila od napadaja, što je također jedan od simptoma bolesti, ali su doktori tvrdili da je sa djevojčicom sve u redu, prije nego su joj krivo dijagnosticirali epilepsiju.

Opisujući bolest koja uništava njihovu kćer, roditeljima je rečeno da oboljeli od ove bolesti ne dožive tinejdžerske godine te da je bolest u pitanju “najgori oblik mučenja”.

Violet će postupno izgubiti sposobnost govora, gutanja, vida, sluha i samostalnog disanja te postati potpuno ovisna o invalidskim kolicima, prenose vijesti.hr. Stanje joj se značajno pogoršalo u posljednjih nekoliko mjeseci, pri čemu je zaboravila kako se igrati s drugom djecom i koristiti toalet. Zasad prepoznaje svoju obitelj.

Michelle i Peter sve nade polažu u novu terapiju na području neurologije koja potencijalno može usporiti napredovanje bolesti.

– Nema sakrivanja od toga. Znali smo najgori mogući ishod, koji su doktori potvrdili kada su rekli da nije vjerojatno da će naša djevojčica preživjeti dalje od dvanaeste godine. Čak nije ni brza smrt, već spora. Teško je razmišljati o tome. Svijet nam se srušio – rekao je Peter Jones, otac djevojčice.

Nakon trudnoće bez komplikacija, Violet je 25. srpnja 2015. rođena zdrava, ali je sa samo tri godine počela dobivati napadaje.

– Bila je s ocem, spavala je u njegovu kombiju kada je povratila i dobila napadaj. Mislio je da se davi. Odveli smo ju u bolnicu gdje su nam rekli da je sve u redu –  prisjeća se Michelle Jones, majka djevjojčice.

Nakon više pretraga i krivih dijagnoza, u siječnju ove godine joj je napokon dijagnosticirana Battenova bolest.

– To je tako stravična bolest, sve im uzme. Ona je prekrasna djevojčica i shrvana sam što nam se to dogodilo. Stalno pomišljam “zašto mi?” Kako se ovako nešto može dogoditi djetetu? – rekla je Michelle.

Battenova bolest pogađa otprilike jednu osobu od 100.000 diljem svijeta. Obično krene u djetinjstvu, a procjenjuje se da 25 do 40 živi s njom u Engleskoj, prema podacima Nacionalnog zdravstvenog sustava. Bolest napada živčani sustav, uzrokuje napadaje, slabovidnost, gubitak mobilnosti i preuranjenu smrt.

– Violet nije isto dijete koje je bila na odmoru u kolovozu prošle godine. I dalje je sretna, ali ne trči okolo i ne igra se s drugom djecom. Samo stoji sa strane i gleda. Već zaboravlja stvari, recimo, kako držati olovku ili kako se popeti stubama. Još nije izgubila sposobnost govora i rječnik, ali se muči s izgovorom – kazala je Michelle.

Nada postoji u novoj terapiji koja zamjenjuje enzime u tijelu kako bi se usporio gubitak motornih funkcija kod djece s Battenovom bolesti. Nacionalni zdravstveni sustav je terapiju odobrio u rujnu 2019. godine. Istraživanja su pokazala da lijek pod imenom Brinuera može usporiti progresiju bolesti i potencijalno produžiti život.


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime