Za mnoge od onih na prvoj liniji obrane – ovaj pucanj poziv je u pomoć. Naime, travanjska plaća u nekoliko bolnica stigla je smanjena, prenosi RTL.

I to za značajne iznose. Dogodilo se upravo ono što je ministar zdravstva obećavao da se neće dogoditi.

Neugodno iznenađenje za dio liječnika KBC-a Zagreb. Za travanj su im stigle manje plaće. Ovoj anesteziologinji nisu obračunata dva dana, koja su joj trebala biti plaćena. Drugim kolegama je, kaže, još gore.

– Ako je 5 tisuća kuna koliko su kolege otprilike manje dobili za 8 neplaćenih dana bez obzira kakvi su to dani, redovni ili nešto drugo računajte da je to u slučaju mene gdje je to dva dana cirka 1000,1200 kuna- kaže anesteziologinja u KBC-u Zagreb Yvonne Lončarić.

Liječnici se žale

O svemu je obavijestila Upravu bolnice. Traži da joj se plate svi dani kada je bila raspoređena da ostane kod kuće u pričuvi, jer na to ima pravo po zakonu.

– Opravdani izostanak koji je sada aktualan u covid krizi je nešto na što se ja osobno nisam rasporedila, ja bih bila najsretnija da sam radila u svojoj bolnici, nego je to bilo napravljeno zato da se smanji izloženost zarazi- poručuje Lončarić.

Iz najveće hrvatske bolnice odgovaraju kako su se tijekom travnja zbog epidemije koronavirusa radili samo hitni i neodgodivi slučajevi pa se i broj prekovremenih smanjio. Kažu da će pogreške ispraviti, ako ih je bilo.

– Određen broj radnika žalio se na obračun plaće te se vrše naknadne provjere i ukoliko se utvrdi da je došlo do bilo kakvih pogrešaka, iste će se u najkraćem roku ispraviti i izvršiti korekcija plaće.

I Hrvatskoj liječničkoj komori žalili su se liječnici s nekoliko Klinika KBC-a Zagreb. Očekuju da se pogreška ispravi.

– To ne samo da je neprimjereno i izravno u suprotnosti s obvezujućom uputom Ministarstva zdravstva od 2.travnja, nego se i smanjuje plaća liječnicima koji su bili na prvoj crti obrane protiv COVID epidemije, a istovremeno se od njih očekuje povećani angažman zbog nagomilanih lista čekanja- jasno će predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Isti problem se pojavio i u još nekoliko bolnica. Ministar zdravstva danas je bez komentara. No, prošli mjesec, kada se isti problem pojavio s isplatama plaća za ožujak, govorio je da se prekovremeni rad mora platiti.

– Pacijentima poručujem da bez obzira da li oni meni pljeskali, mojim kolegama ili ne, barem ja osobno u svoje ime ću dati i poginut za njih, dakle, meni njihova hvala ne treba. A državi da biste imali svoje pozicije trebate i nas. Sve liječnike koji su napustili ovu zemlju otjerala je ova država sa svojom organizacijom posla, nepoštivanjem liječnika- jasno će Lončarić.

U vrijeme korona krize liječnici su se pokazali potrebnijima nego ikad. Minimum koji očekuju je da ih se pošteno plati.

O ovoj temi u RTL-u Danas, govorila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić.

– Imamo pritužbe iz gotovo pola bolnica u Hrvatskoj. Radi se o tome da se kolegicama i kolegama koji su podijeljeni u dva tima i onima koji su bili u pričuvi nisu pripisivani sati da su u pričuvi ili ih se slalo na godišnje odmore- kazala je Čulinović-Čaić.

Na pitanje što planiraju poduzeti, odgovorila je:

– Ja sam nažalost gospodinu Berošu odmah pisala dopis i njegovim službama na koji nisam dobila odgovor. Problemi se gomilaju i postoje. Konkretne poteze u smislu sudskih procesa ne planiramo trenutno. Akcija ‘Hoću raditi’ zakonito je pozvala liječnike da rade maksimalno 48 sati tjedno, pa ćemo onda pitati vladajuće kako planiraju nadoknaditi to- istaknula je.

Pregovori s Vladom su pred sindikatima, hoće li pristati na prijedloge vladajućih?

– U vrijeme dok liječnici obolijevaju 10 i pol puta više nego ostala populacija, a da napomene – da tako svi obolijevaju imali bi preko 20 tisuća oboljelih, apsolutno ne dolazi u obzir da mi pristanemo na prijedloge. Uskrate smo osjetili i odradili u trećem, četvrtom i petom mjesecu- kazala je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime