Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

"Nećete vjerovati što se stvarno krije u kobasicama iz trgovina"

Što je ovo? Sve otkriva bivši inspektor za sigurnost hrane
D.D. / Foto: Pixabay, ilustracija4. travnja 2025. 20:49
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Na prvi pogled čini se da se kupnja kobasice u mesnici ili diskontu razlikuje samo po cijeni. No, postoji više razloga zašto su proizvodi u diskontima jeftiniji – često nauštrb kvalitete. Franz Voll, bivši inspektor za sigurnost hrane i majstor mesar, objašnjava zašto su kobasice u diskontima tako jeftine, kako prepoznati kvalitetne proizvode i razotkriva trikove mesne industrije. Kako piše Chip.de, Voll je autor knjige Schweinebande! – ispovijesti mesara. S 50 godina iskustva u industriji, u svojoj knjizi razotkriva tamnu stranu mesne industrije.

Zašto su kobasice u diskontima jeftinije?

Kako je moguće da diskonti nude meso i kobasice po znatno nižim cijenama nego mesnice? Prema Vollu, iza toga stoje tri glavna trika industrije:

Tekst se nastavlja nakon oglasa

1. Razrjeđivanje vodom

Kako bi smanjili troškove, mnogi proizvođači u proizvode dodaju velike količine vode. Prema Vollu, čak do 57 % vode može se nalaziti u jednom jeftinom pakiranju Gourmet delikates kuhane šunke iz diskonta.

Kako prepoznati vodu u kobasici?
Čim otvorite pakiranje, primijetit ćete kondenzaciju unutra, a sama kobasica bit će vlažna i sjajiti se zbog sloja vode.

Voll preporučuje jednostavan kućni test:

  1. Izvadite šunku iz plastične ambalaže i izvagajte je.

  2. Zamotajte je u papir za meso i ostavite tri dana da se suši u hladnjaku.

  3. Ponovno je izvagajte.

Razlika u težini pokazuje koliko je vode isparilo. U njegovu testu šunka iz diskonta težila je 200 grama, a nakon sušenja ostalo je samo 146 grama – gubitak težine od gotovo 30 %, piše Fenix.

2. Miješano meso

"Da bi se uopće mogla dodati tolika količina vode, šunka se mora intenzivno obrađivati strojevima", objašnjava Voll. Ako šnitu šunke pogledate prema svjetlu, vidjet ćete da je meso sljepljeno i nije iz jednog komada – što bi prema pravilima trebalo biti naznačeno na ambalaži.

3. Masna laž

Još jedan znak loše kvalitete je nedostatak masnog ruba. Kod industrijski obrađenog mesa mast se tijekom obrade u strojevima jednostavno "razbije". "Kupcima su onda rekli da je mršavo meso zdravije i da je mast loša", kaže Voll.

4. Nedostatak rupice od kosti

Prava kuhana šunka dolazi od buta ili ramena – komada mesa gdje bi trebala ostati rupa od kosti. Ako je nema, to je još jedan znak da se ne radi o prirodnom komadu mesa, već o visoko obrađenom proizvodu.

4 savjeta majstora mesara: Kako prepoznati dobru kobasicu

Vidljive mišićne niti
Prisutan masni rub
Rupa od kosti na pravom mjestu
Nema sjaja (sjaj znači prisutnost vode)

Zašto su industrijske kobasice toliko jeftine?

Kobasice iz diskonta često se proizvode od nekvalitetnijeg mesa, ostataka i nusproizvoda koji ostaju nakon prerade skupljih komada. Zbog toga je kvaliteta niža, a hranidbena vrijednost upitna.

Još jedan razlog su punila i dodaci – sastojci koji povećavaju volumen proizvoda, a smanjuju udio mesa. Na taj način proizvodi se veća količina uz manji trošak, piše Fenix.

Osim što snižavaju kvalitetu, ti dodaci mogu imati i negativan učinak na zdravlje.

Na kraju, diskonti koriste masovnu proizvodnju i automatizirane procese, čime dodatno smanjuju troškove. No, to dolazi po cijenu zanatske kvalitete i tradicije, koje su još uvijek prisutne u manjim, obiteljskim mesnicama.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
4
Haha
1
Nice
0
What?
7
Laž
0
Sad
0
Mad
6
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
FOTO I VIDEO Doznali smo kakvo je stanje na požarištu u splitskoj Kopilici. Ovo nam kažu vatrogasci
2
min
FOTO I VIDEO Doznali smo kakvo je stanje na požarištu u splitskoj Kopilici. Ovo nam kažu vatrogasci
Kako je Hajduk 1990. skinuo zvijezdu i vratio hrvatski grb
17
min
Kako je Hajduk 1990. skinuo zvijezdu i vratio hrvatski grb
Rijeka Hajduku "otela" igrača
34
min
Rijeka Hajduku "otela" igrača
Načelnik dalmatinske općine: "Aktivirao sam sustav civilne zaštite"
48
min
Načelnik dalmatinske općine: "Aktivirao sam sustav civilne zaštite"
Potres pogodio Grčku!
53
min
Potres pogodio Grčku!
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Digla se prašina, mnogi Splićani su bijesni. Grad će izdvojiti 300.000 eura za otvaranje Žnjana. Zvuči mnogo, ali pogledajte iznose koje je Split dosad plaćao za iste ili slične događaje...
    Digla se prašina, mnogi Splićani su bijesni. Grad će izdvojiti 300.000 eura za otvaranje Žnjana. Zvuči mnogo, ali pogledajte iznose koje je Split dosad plaćao za iste ili slične događaje...
    21. lipnja 2025. 00:27
  • Bulj o peticiji za otkazivanje Thompsonova koncerta: "Uvjeravaju nas da je ovo prijetnja"
    Bulj o peticiji za otkazivanje Thompsonova koncerta: "Uvjeravaju nas da je ovo prijetnja"
    20. lipnja 2025. 21:32
  • VIDEO Buknuo ogroman požar u Pisku, nestalo je struje: "Polijevamo kuće, turisti bježe"
    VIDEO Buknuo ogroman požar u Pisku, nestalo je struje: "Polijevamo kuće, turisti bježe"
    21. lipnja 2025. 07:49
  • UŽIVO Izbio novi požar, stanje nije dobro. Dio mještana je evakuiran
    UŽIVO Izbio novi požar, stanje nije dobro. Dio mještana je evakuiran
    21. lipnja 2025. 08:34
  • VIDEO Planulo u Splitu, požar se širi na području Kopilice
    VIDEO Planulo u Splitu, požar se širi na području Kopilice
    21. lipnja 2025. 14:59
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.