Ne može to sa mnom! Tako je odgovorio taksist dubrovačkog Plavog taksija nakon što je shvatio da vožnju trebaju dvije žene u invalidskim kolicima. Događaj je prepričala Dubrovčanka koja je žene ugostila u svom apartmanu.

– To su turistkinje koje su poželjele obići grad pa sam pozvala Plavi taksi. Došao je prvi vozač i odbrusio: ‘Ne može to sa mnom!’, prepričala je Dubrovčanka. Kako kaže, bilo je očito da ima mjesta, piše Jutarnji List.

– Zbog navodnog manjka mjesta, predložio mi je da pozove veći taksi, na što sam ja pristala – objasnila je. Tek tada je uslijedio novi šok.

– Samo je otvorio prozor automobila, rekao da u njegovu taksiju nema mjesta i produžio. Ostala sam u potpunom šoku. Na kraju sam ja ukrcala kolica u svoj auto koji je duplo manji od taksija. Problem je u stavu prema osobama s posebnim potrebama – rekla je ta Dubrovčanka.

Dodala je da su to osobe koje su bez problema putovale unatoč invaliditetu: – Pričale su mi kako su proputovale pola Europe bez ikakvih problema. Odsjele su kod nas u apartmanu koji nije ništa posebno prilagođen osobama s invaliditetom. To govori kako ih taj njihov nedostatak niti malo ne sputava u obavljanju svakodnevnih radnji, a kod nas su doživjele poniženje – izjavila je Dubrovčanka.

Nakon ovog događaja, o cijelom slučaju očitovao se i predsjednik udruženja auto taksi prijevoznika Ivica Smoljko.

– Prvi vozač ih je pokušao ukrcati, ali nisu mogle stati u njegov automobil jer su imale velika električna kolica koje on nikad u životu nije vidio.

Nakon što je pozvao kolegu s još većim vozilom zaključili su kako ih ni on ne može ukrcati u svoj Caddy pa su ponudili zvati Libertasovu službu koja ima posebno vozilo za osobe s invaliditetom – rekao je Smoljko i dodao kako Plavi taksi jedini u gradu inače prevozi osobe s invaliditetom, piše Jutarnji List.

Iako ovaj slučaj nije komentirala, poznato je da se zbog bilo kakve diskriminacije, osoba se može obratiti Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

– Zakonom o suzbijanju diskriminacije zabranjuje se stavljanje bilo koga u nepovoljniji položaj po osnovi invaliditeta te stavljanje u takav položaj na temelju pogrešne predodžbe o postojanju invaliditeta, uključujući i osobe povezane rodbinskim ili drugim vezama s osobama s invaliditetom, stoji u Zakonu.