NANOSI DO TRI METRA Pogledajte kako je izgledalo probijanje do zametenog najvišeg vrha Biokova

Friškog snijega ima oko 80 centimetara iznad 1.500 metara, a ukupno ga ima od metar i pol do dva metra

Dok obala, pa čak i otoci Dalmacije čekaju svoj prvi snježni pokrivač nakon dugih šest godina, snijeg ne nedostaje u dalmatinskim planinama.


U skupini koja je tijekom srijede krenula prema najvišem biokovskom vrhu, Svetom Juri, bio je i član Crometeo tima Dominik Šime Samac.

Ići pješke do vrha bio je pravi izazov, a Šime je za čitatelje našeg portala opisao jučerašnje iskustvo:

– Krenuli smo u srijedu ujutro. Ispred nas je iška ralica koja je 8 kilometar ceste čistila oko 5 sati. Lagano smo pješačili, uz konope. Za najtežih 290 metara nam je tribalo sat i pol vremena. Puhala je bura koja je cijelo vrijeme imala olujne udare, a u najvišim dijelovima planine udari prelaze 100 km/h.

Snijeg je padao tijekom cijeloga dana. Friškog snijega ima oko 80 centimetara iznad 1.500 metara, a ukupno ga ima od metar i pol do dva metra. Najviši nanosi su do tri metra. Sve je zaledilo pa na cijelom putu ima nekoliko desetaka centimetara debeo sloj leda.

Cesta nije očišćena do kraja, a i ovo što se jučer očistilo je vjerojatno zbog vjetra i snijega sve opet zatrpano. Nikako ne pokušavajte automobilom ići prema vrhu planine!Strašno puno leda ima i po cesti i svugdje okolo. Temperatura na vrhu je -5 stupnjeva, no pravi pakao uslijedit će za koji dan kada stiže “sibirska porcija” – kazao nam je mladi planinar.

Sljedećih dana očekujemo nova i uzbudljiva izvješća s najviše obalne točke Jadrana.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0