Srijeda, 27 siječnja, 2021


Nakon potresa u akcijama sudjelovalo 1100 pripadnika HV-a

"Uz dežurstvo na terenu, vojska je stavila na raspolaganje opremu, cjelodnevne obroke, vodu, krevete, deke, šatore, vreće za spavanje, agregate i terenske kuhinje"


Ministar obrane Mario Banožić izvijestio je u ponedjeljak na sjednici Vlade da je u dosadašnjim akcijama na području pogođenom potresom sudjelovalo 1100 pripadnika Hrvatske vojske.


”Oružane snage RH su se u skladu sa svojom ustavnom zadaćom odmah nakon potresa angažirale u pomoći  stanovništvu Sisačko-moslavačke županije, gdje je od trenutka potresa do ponedjeljka angažirano ukupno 1100 pripadnika Hrvatske vojske”, rekao je Banožić.

Naveo je da su vojnici bili angažirani na uklanjanju ruševina, čišćenju objekata i prometnica te javnih površina sa svom potrebnom mehanizacijom i materijalno-tehničkim sredstvima.

Uz dežurstvo na terenu, vojska je stavila na raspolaganje opremu, cjelodnevne obroke, vodu, krevete, deke, šatore, vreće za spavanje, agregate i terenske kuhinje, dodao je ministar.

”Obavljali smo sanitetski prijevoz starijih i nemoćnih osoba, helikopterski prijevoz pacijenata iz petrinjske i sisačke bolnice u zagrebačke bolnice, kao i prijevoz pripadnika HGSS-a u provedbi njihovih zadaća putem pet helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, kazao je.

Banožić je naglasio da je Hrvatska vojska evakuirala stanovništvo, pri čemu je dio stanovništva pogođenog potresom zbrinut u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji.

Dodao je da je zbrinjavanje osigurano za štićenike petrinjskog Doma za starije i nemoćne te lokalno stanovništvo koje je ostalo bez domova.

”Hrvatska vojska je i dalje na terenu te daje pomoć i potporu nadležnim tijelima u čišćenju prometnica, prijevozu i postavljanju šatora i stambenih kontejnera, a pomaže i Hrvatskom crvenom križu u podjeli humanitarne pomoći, dok se dronovima snimaju kritične infrastrukture radi procjene nastale materijalne štete”, zaključio je.

Dva helikoptera HRZ-a angažirana na potresom razorenom području Petrinje

Dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Divulja bila su angažirana u Petrinji gdje su, odmah nakon katastrofalnog potresa, u Petrinju prevezli 35 pripadnika HGSS-a i dva potražna psa do Petrinje.

Dan kasnije, poslije intervencije spašavanja unesrećenih iz ruševina, vratili su ih nazad u vojarnu kod Divulja.

Tada je prilikom prevoženja pripadnika HGSS-a ostvareno nešto manje od četiri sata naleta u četiri leta, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je tijekom 2020. godine provelo ukupno 675 helikopterskih medicinskih intervencija, a služba traganja i spašavanja aktivirana je 32 puta.

Od ukupnog broja provedenih medicinskih intervencija helikopterima HRZ u 2020., letačke posade HRZ-a u vrijeme novogodišnjih blagdana, od četvrtka, 31. prosinca 2020. do nedjelje, 3. siječnja 2021. provele su pet akcija hitnog prevoženja pacijenata.

Hitna zračna medicinska pomoć HRZ-a u 2020. provela je ukupno 675 medicinskih intervencija, pri čemu je ukupno prevezeno 763 pacijenta i 93 osobe u pratnji, a ostvareno 770 sati naleta.

Također, služba traganja i spašavanja aktivirana je 32 puta tijekom 2020. pri čemu je spašeno 15 osoba, priopćeno je.

Tijekom provođenja akcija traganja i spašavanja ostvarili su 65 sati naleta u 141 izvršenom letu. Prilikom provođenja akcija traganja i spašavanja angažirana je i Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), a helikopterom je tijekom cijele godine prevezeno i 352 pripadnika HGSS-a.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime