NAKON NOVE VLADE Građani optimističniji, ali njih 43 posto misli da Vlada neće odraditi mandat do kraja

HNS savezom s HDZ-om nije izgubio potporu

Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje koliko se promijenila politička scena u lipnju – tko gubi, a tko dobiva potporu birača te kakav je dojam građana o političarima, potezima vladajućih i smjeru u kojem Hrvatska ide.


HDZ i SDP u blagom rastu

HDZ lipanj završava s 34,8 posto i već je treći mjesec u blagom rastu. Istina, sve je to unutar statističke pogreške baš kao i rast SDP-a koji lipanj završava na potpori od 22,2 posto.

Most gubitnik, Živi zid postojan

Most je “izletio” iz Vlade, a lipanj završava potporom od 7,4 posto. Mjesec prije imali su potporu od 9,2 posto. Živi zid je postojan i može računati na potporu od 7,3 posto.

HNS savezom s HDZ-om nije izgubio potporu – Tko su stranke bez kojih se ne može vladati?

Nakon “velike četvorke” nalazi se stranka Milana Bandića 365 s potporom od 3,6 posto, slijedi ih HSS koji se oporavio i sada uživa potporu od 3,3 posto, IDS može računati na 2,6 posto, a HNS pak ima potporu od 2,4 posto. HSU lipanj završava na potpori od 2,4 posto, a stranka Pametno na 2 posto. Ostale stranke ili neke druge, imaju trenutačno 5,3 posto među biračima, a neodlučnih birača je 6,5 posto, donosi Dnevnik.hr.

Hoće li Vlada odraditi mandat do kraja?

Da će se Vlada raspasti misli 43 posto građana, da će odraditi još 3 i pol godine misli njih 42 posto, a ne zna njih 15 posto.

Većina ne odobrava rad Vlade, ali ima i pozitivnih trendova

Vladine politike ne odobrava 54 posto ispitanika, odobrava ih 34 posto, a ne zna njih 12 posto. No i tu je vidljiv blagi pad pesimizma u Vladine politike i porast optimizma. Mjesec prije Vladine politike nije podržavalo 63 posto ispitanika, a uz Banske dvore bilo ih je samo 27 posto.


Zaustavljen pad pesimizma

Iako većina građana, njih 64 posto, misli da zemlja ide u lošem smjeru, suprotno misli njih 24 posto, a ne zna 11 posto. Činjenica je kako je zaustavljen tromjesečni trend rasta pesimizma smjerom kojim ide Hrvatska i prvi je ovo mjesec u kojem raste optimizam.

Veća podrška Predsjednici među građanima

Svaki drugi građanin, ili njih 50 posto, daje podršku radu Predsjednice, što je porast od 5 postotnih poena u odnosu na mjesec prije. Istodobno, 40 posto birača joj ne daje podršku, ali taj je broj u padu. Ne zna njih 10 posto.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0