NAKON BURNOG SASTANKA: HNS je smijenio kompletnu sudačku komisiju i šefa hrvatskih sudaca

Prihvaćen je zahtjev vlasnika Rijeke, a otvoreno se usprotivio jedino prvi dopredsjednik Saveza


Damir Mišković je uspio, drugi put u četiri godine “razbio“ je Komisiju nogometnih sudaca HNS-a. Pala je na velikom sastanku u uredu Saveza u Hiltonu u utorak, gdje je dogovoreno da se aktualna Komisija ukida, a naknadno će se formirati nova. Dakle, prestalo je postojati tijelo koje su činili predsjednik Ante Kulušić, Domagoj Vučkov kao član i voditelj VAR edukacije, Draženko Kovačić, Ante Vučemilović-Šimunović mlađi i Vlado Svilokos i Igor Pristovnik, pišu Sportske novosti.


Što to znači u praksi? Ivan Novak će i dalje delegirati suce za utakmice Prve lige, a odsad će on imenovati i VAR suce, što je radio Ante Kulušić kao čelnik Komisije. Kulušiću će ostati da do daljnjega na utakmice šalje kontrolore suđenja.

U utorak se radilo o koordinacijskom sastanku koji je sazvao izvršni direktor Marijan Kustić,a  na kojem je bila većina članova Izvršnog odbora HNS-a. Dakako, ne svi, jer predsjednik Davor Šuker je u Americi, a dopredsjednik Damir Miškovića u Dubaiju. Izostali su još neki. Odluku o raspuštanju Komisije redom su prihvatili svi osim Ante Vučemilović-Šimunovića, prvog dopredsjednika HNS-a, koji je bio protiv te je demonstrativno napustio sastanak.

HNS je potom to pismeno sročio i poslao na mail članovima Izvršnog odbora da se do srijede u 15 sati i službeno izjasne jesu li za raspuštanje Komisije. No, zato i je sazvan taj skup da bi mail na kraju bio formalnost. Ljudi s kojima su razgovarali novinari kažu da je sve riješeno. Teoretski se može dogoditi da još netko osim Vučemilovića-Šimunovića bude protiv ili suzdržan, ali Mišković je ostvario cilj, on je napravio obećano, IO je u utorak stao na njegovu stranu. No, hoće li to suđenje učiniti boljim, tek ćemo vidjeti… Pojedini članovi IO kazali su kako su prihvatili da se nešto mijenja, iako ne podupiru tezu da se bilo koga namjerno oštećuje. Sastanku je nazočio i Kulušić, koji je ujedno i jedan od dopredsjednika HNS-a. Kažuda je bio pomirlljiv i poručio kako treba poštivati volju većine.

Pet regionalnih središta: Split, Rijeka, Varaždin, Zagreb i Osijek dat će svoje kandidate za novu Komisiju, a Izvršni odbor će tu novu Komisiju imenovati vjerojatno u ožujku. Takav je ovog časa plan.

Dojam je da je nekima najvažnije kod rušenja Komisije nogometnih sudaca bilo smijeniti njezinog predsjednika Antu Kulušića. Tko će biti sljedeći predsjednik Izvršni odbor će odlučiti po posebnoj proceduri koja se tek treba dogovoriti.Nije isključeno da neko središte opet predloži istog čovjeka za člana, ali jasno je da Kulušić nema šanse više biti sudački šef. S Miškovićem se vinuo na najviše položaje u toj branši, on ga je potopio. Krajem 2016. godine predsjednik Rijeke podnio je ostavku na mjesto dopredsjednika HNS-a ogorčen suđenjem Ante Vučemilovića-Šimunovića mlađeg na derbiju Dinamo – Rijeka. Brzo je povukao tu odluku, ali u veljači 2017. godine, nakon novih loših odluka arbitara koje su išle u prilog Dinamu, a kontra Rijeke, izlobirao je za ukidanje tadašnje Komisije nogometnih sudaca, čiji je predsjednik bio Dušan Kukić. Sve ovlasti date su u ruke Anti Kulušiću, on je delegirao suce i analizirao njihov rad. Do kraja prvenstva nije bilo Komisije, Kulušić je postao one man show, a Rijeka osvojila dvostruku krunu. Uoči nove sezone Kulušić je dobio ulogu predsjednika ponovno oformljene Komisije i to je ostao dosad.

Prošle srijede, nakon utakmice Rijeka – Šibenik, ponovno je Mišković digao glas, prvenstveno zbog odluka VAR-a Gorana Gabrila tvrdeći da se Rijeku namjerno krade, ali ne samo nju, nego i neke druge klubove. Spomenuo je odluke protiv Dinama, Slavena Belupa…Ironija je što je u tom času u Dubaiju tu utakmicu na televiziji s njim gledao upravo Kulušić, koji je bio u delegaciji Saveza. No, Mišković je ostao nedvosmislen i nepokolebljiv.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime