Nakon što je u prosincu 2019. udruga Prokultura – Split u suradnji s OTP bankom  na Peristilu pokrenula novo kreativno – kulturno središte Kuću jezika i kulture – Peristil, punim zamahom je krenula u realizaciju brojnih programa s ciljem oplemenjivanja i obogaćivanja kulturne scene grada te vraćanjem života u sami centar Dioklecijanove palače. Splićanima su već dobro poznati njihovi programi poput Dana francuskog jezika i kulture, ciklusa Umjetnost bez granica, Večeri francuske šansone, Dana baštine i turizma za mlade, Turističke kulture i mnogi drugi. Sve to, ali i brojne izložbe, predavanja, radionice, koncerte i razne druge programe već četvrt stoljeća provodi i osmišljava utemeljiteljica i predsjednice udruge dr. sc. Nansi Ivanišević sa svojim suradnicima, mladim stručnjacima i umjetnicima koji zajednički dograđuju i dižu projekte na neke nove razine.

Kako je zbog epidemiološke situacije zaustavljeno predviđeno odvijanje svih planiranih sadržaja, tako je i bogati program koji je Prokultura pripremila morao biti odgođen. No, odgođen, ne znači i otkazan, upravo zato, u skladu sa svim propisima i uputama HZJZ-a, dio programa planira se održavati pod novim prilagođenim okolnostima iz Kuće jezika i kulture – Peristil, a dio planiranih sadržaja iz ožujka, travnja i svibnja te dobar dio budućih programa preselit će se djelomično i na novu platformu Prokultura Online.

Platforma je predstavljena povodom Dana grada Splita i blagdana sv. Duje, upravo na dar svom gradu i svojim sugrađanima, ali i svim ljubiteljima umjetnosti i glazbe. Jednom glazbenom i jednom vizualnom razglednicom Prokultura je poslala poruku ljubavi i solidarnosti koje su nam u ovo vrijeme potrebnije nego ikad: online izložbom „Anđeli“ velikog hrvatskog majstora fotografije Ive Pervana, koju je još uvijek moguće vidjeti u Kući jezika i kulture – Peristil, te obradom klasika „Vjeruj u ljubav“ u izvedbi Prokulturinog kluba Prijatelja šanone proizišlog iz već dobro poznatog međunarodnog natjecanja „Večer francuske šansone“. Klub broji članove i simpatizere svih generacija. Među njima su brojni sudionici nekih od tih glazbenih večeri proteklih dvadeset i pet godina od kojih su nam neki već poznati poput Ane Opačak, ali tu su i mnoga nova talentirana mlada lica čije vrijeme tek dolazi. Za snimanje glazbene čestitke gradu Splitu, pjesmom su se pridružili samo neki od njih iz svojih domova iz raznih gradova Hrvatske, ali i Belgije i Francuske.

No najnoviji Prokulturin video dolazi nam upravo s mjesta o kojemu se ovih dana nažalost uglavnom govori u nekom sasvim drugom kontekstu, nevezanom za umjetnost i kulturu, već za novonastalu epidemiološku situaciju. Radi se o otoku Braču. Koncert u čast sarajevske kantautorice i glazbenice Jadranke Stojaković trebao se održati početkom svibnja u Prokulturinoj Kući jezika i kulture – Peristil povodom godišnjice smrti ove umjetnice. Umjesto toga, mlada bračka glazbenica nagrađivana na „Večeri francuske šansone“, Zdravka Damjanović, koja sa slavnom umjetnicom dijeli jednu posebnu i vrlo osobnu vezu, dio tog koncertnog programa ispričala je, otpjevala, odsvirala, snimila i montirala iz svog doma na Braču i to koristeći gitaru koju joj je poklonila upravo Jadranka Stojaković za vrijeme njihovog posljednjeg susreta. Tih petnaestak minuta glazbeno – biografske priče koju s puno ljubavi, razumijevanja, poštovanja i divljenja prema umjetnici interpretira i donosi Zdravka Damjanović sigurno će vam biti najbolja vijest koja dolazi s Brača ovih dana.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime