NAJEZDA VUKOVA U NASELJA “Ovo je njihovo prirodno ponašanje zbog požara”

Veliki požari su protjerali vukove iz njihovih prirodnih staništa

Svakim danom sve više i više na vidjelo izlaze sve posljedice požara na području Splitsko dalmatinske županije. Osim vidjive materijalne štete, dima koji još uvijek prijeti kroničnim bolesnicima i astmatičarima i sveopćeg šoka i panike koja je zavladala među stanovnicima,  narušena su i prirodna staništa mnogih životinja na području županije. Među njima i vuka, od kojeg ovih dana strahuju stanovnici naselja Kotlenice i Smajića u blizini Dugopolja.


– Šaljem vam poruku u ime stanovnika Kotlenica i Smajića. Veliki požar je vjerojatan razlog zasto su se vukovi spustili bliže selu. Stalno čujemo njihovo maklježanje, to je tako jezivo. Poštovani, molimo vas da pozovete neke institucije da riješe ovaj slučaj. – poslao je na email redakcije (info@dalmacijadanas.hr) zabrinuti stanovnik ovog područja.

Kontaktirali smo predsjednika Lovačkog saveza Splitsko – dalmatinske županije, Mladena Balića, koji kaže da se radi o normalnom ponašanju u ovoj situaciji.

– Normalno je da vukovi bježe od požara. Ja kao predsjednik Lovačkog saveza mogu reći da su bezopasni prema ljudima i neće ništa napraviti. Jednostavno se nisu snašli u panici, pa su prošli kroz selo, vjerojatno više nisu tu. Ali, ono za čim stanovnici možda ne idu je da su vukovi i inače na tim područjima. Mi svaki dan u Katunima čujemo vukove, ali rijetko prođu bliže naseljima. Ako prođu, to je samo prolaz, znači idu dalje. – kaže Balić.

Pitali smo ga kako stanovnici trebaju reagirati u slučaju da se vukovi još više približe naselju.

– Ako dođe do toga mogu kontaktirati svoje lokalne lovačke udruge. To je zaštićena životinja i lovci će se potruditi da ih protjeraju dalje od naselja. Iako, to će se teško dogoditi, normalan vuk neće ići toliko blizu ljudi. Ako dođe, Ministarstvo zaštite okoliša treba odlučiti kako dalje postupati. – zaključio je Balić.


Ovlašteni vještak za procjene štete od vuka, Zoran Bračulj, potvrdio je njegove riječi i rekao da nema potrebe za strahom.

– Sasvim je prirodno da životinja bježi od požara, ako su se spustili bliže, ništa neobično. Ljudi zasad trebaju čuvati stoku ako je imaju, da ne dođe u opasnost dok je vuk u prolazu. Ne bi trebalo biti opasnosti za ljude, jer kod nas nije zabilježeno da su napadali ljude. Oni sigurno neće zadržavat oko kuća, bježali su od požara i idu dalje. Svakako nije neobično ponašanje. – rekao je Bračulj.Naglasio je da, u slučaju da bude potrebno, građani trebaju kontaktirati Ministarstvo zaštite okoliša ili hitni broj 112, koji će njihov poziv proslijediti nadležnima.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0