Nadležni svećenik zgrožen političkim porukama oko crkve na Splitu 3: “Odakle jednoj političkoj stranci pravo govoriti u ime vjernika?”

"Sa žalošću zaključujemo kako je pitanje nepostojeće crkve na Split 3 zahvalna kost koju prilikom svakih izbora u javni prostor baci neka politička opcija. Stječe se dojam da je to pitanje najvažnije u političkom, gospodarskom, financijskom i urbanističkom rješenju grada Splita", istaknuo je

Don Ante Žderić, privremeni upravitelj Župe Gospe Fatimske na Škrapama, reagirao je na priopćenje koje je jedna stranka plasirala u javnost, a vezano uz izgradnju crkve na Splitu 3.


Njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

“U nedjelju 18. travnja 2021. u dijelu elektronskih medija pojavila se izjava predstavnika jedne od političkih stranaka, u kojoj se tvrdi da spomenuti govore u ime vjernika župe Prečistog Srca Marijina – Gospe Fatimske u Splitu, aktualizirajući pitanje problema gradnje katoličke crkve na prostoru kotara Blatine – Škrape i Split 3.

Nakon opetovanih kontakata i traženja da se javnosti čim prije pojasni odakle jednoj političkoj stranci pravo govoriti u ime vjernika bilo koje vjeroispovijesti, što čitatelje navodi – ciljano – na pogrešan zaključak o tobožnjoj povezanosti Crkve i lokalne politike, reakcija na spomenuto upozorenje je izostala.
Stoga je potpisnik ovih redaka, kao zakoniti upravitelj spomenute župe, dužan reagirati.

1. Župa Prečistog Srca Marijina – Gospe Fatimske u Splitu nikada nikog iz političkog života nije ovlastila da se javnosti obraća u njezino ime. Po tom pitanje nije bilo, niti će biti, ikakvih kontakata.
2. Ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije nikada nije izdao nikakvu sličnu ovlast bilo kojem članu neke političke skupine ili stranke, niti neformalno. Niti bi to učinio.
3. U ime Crkve nitko nema pravo nastupati u javnosti bez naloga zakonitih pastira.
Koristiti osjetljivo pitanje crkve u spomenutoj župi u, očito, predizborne svrhe, dno je političke kulture, jednako u Pittsburghu, Splitu ili bilo gdje na svijetu. Vjerujemo da će misleći glasači to znati prepoznati.

Sa žalošću zaključujemo kako je pitanje nepostojeće crkve na Split 3 zahvalna kost koju prilikom svakih izbora u javni prostor baci neka politička opcija. Stječe se dojam da je to pitanje najvažnije u političkom, gospodarskom, financijskom i urbanističkom rješenju grada Splita. Još nam je u živom sjećanju prljava kampanja i peticija vođena oko iste teme, prije prethodnih lokalnih izbora. Sve to u medijima stvara pravu atmosferu linča, usmjerenu protiv vjernika, koji su u spomenutim kotarevima znatna manjina. Taj linč se, nažalost, ne zadržava samo na medijskoj razini. On je već prije uzrokovao fizičko blokiranje (zaprekama) ulaza u samostan sestara Dominikanki na Blatinama, pozivanje policije protiv vjernika okupljenih na bogoslužje i verbalne uvrede u vidu dobacivanja službenicima Crkve. Vjerojatno smo mi vjernici velika prijetnja demokraciji i sekularnom društvu.

Župa Prečistog Srca Marijina – Gospe Fatimske osnovana je 1967. godine. Na njezinom teritoriju živi oko 20 000 stanovnika, od kojih se oko 7500 deklarira vjernicima. Župa nikada nije imala crkvu, niti ikakve nekretnine. Već se 54 godine služi samostanom Dominikanki na Blatinama i kapelicom u njemu, u koju stane 120 ljudi. Velike blagdane župa proslavi na otvorenom, u parkiću ispod kostele u blizini, ili na igralištu, za što uredno zatraži dozvolu. Svećenici su do nedavno živjeli u iznajmljenom stanu. Župa, dakle, nema ni milimetra kvadratnog u svojem vlasništvu. Većina praktičnih vjernika svoje duhovne potrebe njeguje u okolnim župama. Na Blatinama ih je aktivno tek nekoliko stotina, iz spomenutih razloga. U župi nema vjenčanja niti većih vjerskih događanja, jer nema uvjeta za to. Ona nema niti župnika, već upravitelja, što je niža upravna kategorija”, poručio je don Ante Žderić tijekom nedjelje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
40
Haha
6
Hagić
3
Hmmm
5
Plač
1
Grrr
5
Molim?
21 KOMENTAR

  1. EVO, KONAČNO PRAVO MISTO I RJEŠENJE ZA PREMJEŠTANJE NEDOVRŠENOG HRAMA SV.SAVE:
    U subotu 6.januara 2018. na Pravoslavni Badnjak, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, u raspravi o nedovršenom hramu Sv.Save na Obrovu u Splitu, je u FB u grupi SPLIT I OKO SPLITA objavio slijedeći komentar:
    … po dovršenju gradnje hrama bilo je planirano porušiti sve okolne kuće (od sv Duha u Trogirskoj do dna Pjace i cijeli Obrov) čime bi se dobila zavidna širina okolo iste tako da ne bi samo dominirala tim dijelom grada veličinom i visinom (zamišljena je veća od Katedrale), već je trebala dati snažni pečat u topografiji grada. Da je hladnih glava i stvarnih potreba ortodoksne vjerske zajednice za svojim velikim hramom, ovu nesretnu zgradu je trebalo demontirat i s pijetetom doličnim za vjerske objekte, premjestiti na prikladno mjesto izvan stare gradske jezgre i inkorporirati ga u novu bogomolju. Još kasnih osamdesetih godina je za to nuđena lokacija Bačvarije (gdje su sada evangelici) no tadašnji predstavnici te crkve su to s indignacijom odbili. Sve priče o zakrovljivanju ove zgrade po zamišljenom projektu je neodrživo, nemoguće, anakrono i ne služi u vjerske svrhe nego ima druge ciljeve. A neka srednja varijanta s nižim zidovima i nižim krovom bez kupole na ovim postojećim zidovima bio bi neodrživi frankenštajn od arhitekture nedostojan vjerskoj objekta, nedostojan potreba vjernika i vjerničke zajednice i ruganje graditeljskom nasljeđu našega grada. Uvjeren sam da je usuglašeno premještanje jedino rješenje jer ćemo nasuprot tomu imati Status Quo budući da za ovu pat poziciju, uvjeren sam, nema drugog izlaza, a ovo što sada imamo, zbog zajedničke nam nespremnosti za razumnim razgovorima i iskrenom željom za nalaženjem kvalitetnog rješenja, je nedostojno i grada i kršćanstva u Splitu. Zanimljivo bi bilo obaviti arheološka istraživanja na tome mjestu u potrazi za predrimskim, rimskim te srednjovjekovnim slojevima od kojih je najznačajniji sloj samostana sv. Marije od Zvonika!”

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime