U srijedu i četvrtk se u dvorani Gradskog kotara Spinut održava Festival tehničke kulture 2019. Festival organizira Zajednica tehničke kulture grada Splita, a u njegovom radu sudjeluju i udruge članice, te predstavnici drugih zajednica tehničke kulture iz RH i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Cilj festivala je upoznati građane, a osobito djecu i mlade, s raznovrsnim programima koje nude zajednice tehničke kulture i njihove udruge članice.

Aktivnosti se nastavljaju u 21. studenog (četvrtak), u vremenu od 10 do 16 sati. Pojedinosti o Festivalu možete doznati na internetskim stranicama i Facebook profilu Zajednice tehničke kulutre grada Splita.

Tijekom srijede posjetili smo radionice koje su, usprkos kiši i štrajku u školama, bile pune učenika koji su se interesirali i stjecali nove vještine na štandovima festivala.

Razgovarali smo s organizatorima, predstavnicima udruga, predstavnicima Grada Split i učenicima.

Bojan Florijani, Hrvatska zajednica tehničke kulture voditelj radionice

Ponudili smo izradu svijetleće značke u dva dijela. Prvi dio je izrada lica koji izrađujemo od šperploče, pilimo na modelarskim strojevima prilagođenim dječjem uzrastu s vrlo malom mogućnošću ozljede. Nakon toga leme se svijetleće diode, potom se sve skupa spaja i dobijete atraktivnu izrađevinu. Koliko je to mladima interesantno, vidi se po posjećenosti na štandu.

Mi se uvijek nastojimo odazvati aktivnostima u organizaciji Zajednice tehničke kulture, tako da smo prisutni po cijeloj Hrvatskoj.

Ovakvi događaji su potrebni zbog popularizacije tehničke kulture i zbog djece koji tako razvijaju motoriku, komuniciraju međusobno, a imaju i priliku napraviti nešto vlastitim rukama. Smatram da bi u školama tehnička kultura biti zastupljenija, ali mi doprinosimo na ovaj način.

Iva (OŠ Blatine – Škrape)

– Naučila sam raditi makete raketa od drva. Da bi napravili jednu ovakvu raketu potrebni su ljepilo, drvo, stabilizator i plastični dio. Mislim da se uz malo truda mogu napraviti jako lijepe i zanimljive stvari. U školi nemam prilike ovakvo što raditi, pa sam iskoristila prilike naučiti dodatne vještine na ovom festivalu.

Andrija Čaljkušić, predsjednik Gradskog kotara Spinut

Andrija Čaljkušić

U srijedu i četvrtak u prostorijama Gradskog kotara Spinut održava se Festival tehničke kulture u organizaciji Tehničke kulture Grada Splita. Posebno mi je zadovoljstvo da se događaj održava u prostorijama gradskog kotara. Ovdje sam u dvojnoj ulozi i to kao predsjednik Vijeća gradskog kotara i predsjednik Društva pedagoga tehničke kulture.

Prije svega bih se želio zahvaliti predsjedniku Tomislavu Nikoliću, neumornom tajniku Zajednice tehničke kulture grada Splita i predsjedniku Martinu Olujiću. Ovo je prvi put da je festival na ovoj lokaciji, što mi je osobito zadovoljstvo.

Ovakvi događaji puno znače mladim ljudima. Mladima je potrebno više rada u rukama i vjerujem da će mladi u ovim radionicama steći znanje koje će biti poticaj za daljnje bavljenje tehnikom. U radionicama na Spinutu imamo razne radionice prilagođene raznim skupinama i uzrastima, a tako ćemo i nastaviti.

Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture

– Tehnika je interesantno područje i pruža kreativnu doticaj. Radi se o spoju umjetnosti i vještine. Tehnička kultura nije dovoljno zastupljena u školama, ali je potrebno razumjeti da se danas ide za modernijim, integralnim pristupom tehničke kulture. To u sadašnjim okolnostima nije baš jednostavno.

Kažu da iza svakog mladog čovjeka koji je postigao neko dostignuće stoje obitelj, žena, učitelji tako redom. Iskustva u mladoj dobi i poticanja kreativnosti su neprocjenjivi u izboru budućih zanimanja.

Znanstvenici uvijek kažu da je malo ulaganja u znanost, ali moramo biti svjesni da su ulaganja u znanost i prosvjetu dugotrajni procesi i sadašnji napori ulaganja osjetit će se tek kasnije. To su mnoge zemlje u svijetu poput Finske, Irska ili Koreje davno pokazale. To je dugotrajan proces i svako je takvo ulaganje opravdano.

Moderna tehnička dostignuća danas imaju vrlo snažan poticaj. Nekada je trebalo 100 godina od primjene do proizvodnje, zatim dvadesetak godina, a dana se praktično za veliki broj čak temeljnih otkrića nalazi primjena u roku od nekoliko mjeseci. To je tempo koji se ne može na odgovarajuć način pratiti. Veliki je problem naći kvalitetne informacije, isfiltrirati one koje su relevantne da bi se mogli usmjeriti na njih. Opći je trend što je moguće kvalitetnije upoznavanje srodnih disciplina, nešto što bi mogli nazvati multidisciplinarnost.

Tomo Sjekavica, tajnik Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i grada Dubrovnika

– Danas prezentiramo radionice i programiranje bez ekrana s robotom i pločama na koje slažemo programabilne blokove, tako da djecu od vrića učimo programiranju, ali tako da ne moraju koristiti ekran da bi naučili programirati. Za starije imamo druge razne radionice. Cilj je mladima podučiti tehničkoj kulturi i općenito programiranju i robotici. Okupljamo mnoštvo mladih, a radionice su podijeljene po dobnim skupinama.

Mate Omazić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Splita

Mate Omazić

– Jako smo zadovoljni što je velik broj učenika došao unatoč štrajku. Ovo je za učenike našeg grada vrlo interesantno i poučno. Mislim da će odaziv biti dobar do kraja grada i s radošću gledam kako stječu nove kompetencije. Osobito je važno to stjecanje novih vještina jer će u školi teško steći zbog malog broja satnice. Ovo su djeca koja pokazuju afinitet prema ovom području, a ovakve aktivnosti im samo mogu dati impuls za dalje.

Split u godišnjem proračunu redovit financira Zajednicu tehničke kulture. Moje je mišljenje da smo do sada imali dobru suradnju.

Tea Zaradić, maturantica Elektrotehničke škole Split

– Prezentiramo PLC programiranje koje učenici primjenjuju u Centru izvrsnosti. Nije teško, netko tko ništa ne zna o programiranju može PLC svladati lako. Imamo grupu koja se ovdje bavi fotografiranjem. Dakle, imamo više grupa koje predstavljamo. Na PLC programiranju pokažemo kako funkcionira sam princip garaže, PLC signalizira koliko je auta u garaži, a koliko je mjesta prazno. Kada sondu zagrijemo, upalit će se crveno tj. alarm i tada moramo prekinuti zagrijavanje sonde.

Svake godine predstavljamo svoju školu prije upisa. Osim PLC-a donesemo elemente koje naši učenici rade.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime