Na području Grada Splita je zabranjeno imati domaće životinje, ali ne svugdje! Pogledajte gdje možete držati krave, koke, prepelice…

I dok je za četiri najistočnija mjesna odbora dopuštanje držanja domaćih životinja uz poštivanje svih propisa prilično očekivano, neobično je zazvučala ista mogućnost za područje Kamena


Možda niste išli za tim, ali od kraja prošle godine na području svih gradskih kotareva Grada Splita zabranjeno je držanje domaćih životinja. Tako je odlučeno na posljednjoj, onoj maratonskoj sjednici Gradskog vijeća, gdje je među puno važnijim točkama dnevnog reda pomalo neopaženo prošla i ona o ‘Prijedlogu Odluke o uvjetima i načinu držanja domaćih životinja na području grada Splita’.


Većina tijela lokalne samouprave je slične odluke, uredbe ili naredbe donijela unatrag nekoliko godina (Grad Zagreb recimo još 2012.), a na ovaj potez splitske vlasti odlučile su se, kako stoji u obrazloženju prijedloga, ‘zbog prijava građana o nepropisnom držanju životinja, s naglaskom na neugodne mirise i buku koje životinje stvaraju te okrutnost prema životinjama’.

Valja naglasiti nekoliko stvari. Za početak, pod domaćim životinjama se u ovoj Odluci smatraju ‘perad (kokoši, guske, pure, patke i ostala perad), papkari (goveda, ovce, koze i svinje), kopitari (konji, mazge, magarci i mule), glodavci (kunići, nutrije i činčile) te golubovi i prepelice’. Dakle ne kućni ljubimci, psi, mačke, pčele koje se drže u skladu s propisima o stočarstvu, konji za sportsko-rekreacijske svrhe… Zatim, iako je dakle zabranjeno držanje domaćih životinja u SVIM gradskim kotarevima, dopušta se njihovo držanje na području pet mjesnih odbora: Kamen, Žrnovnica, Srinjine, Donje Sitno i Gornje Sitno. I na području tih mjesnih odbora posjednik domaćih životinja mora se pridržavati nekoliko zapravo logičnih odredbi, zabrana odnosno dužnosti, koje su ipak morale biti napisane… Svaka životinjska vrsta mora imati odgovarajući nastambu, osiguranu hranu i vodu, prostor za nesmetano kretanje, a životinjski otpad redovito čistiti.

Zabranjeno je držanje i kretanje domaćih životinja: na udaljenosti manjoj od 50 metara od susjednog stambenog objekta bez suglasnosti tog susjeda, na javnim površinama, na udaljenosti manjoj od sto metara od groblja, na udaljenosti manjoj od sto metara od škola, zdravstvenih, sportskih kulturnih ustanova, vjerskih objekata, ugostiteljskih ili turističkih objekata (hotela, restorana, apartmana, plaža…) te na udaljenosti manjoj od sto metara od objekata kulturne baštine. Zabranjeno je naravno napuštanje i zlostavljanje životinja. Kao i do sada, pored ove Odluke svi posjednici domaćih životinja moraju se pridržavati zakonskih propisa o zaštiti životinja, veterinarstvu te zaštiti okoliša. Nadzor nad provedbom Odluke imaju sanitarna i veterinarska inspekcija te komunalni redar, a kazne za prekršaje protivno odredbama Odluke mogu biti do dvije tisuće kuna, za fizičku osobu, odnosno do tri tisuće kuna za pravnu osobu.

I dok je za četiri najistočnija mjesna odbora dopuštanje držanja domaćih životinja uz poštivanje svih propisa prilično očekivano, neobično je zazvučala ista mogućnost za područje Kamena. Taj mjesni odbor je, iako prostorno također velik, posljednjih godina postao gusto naseljeno predgrađe Splita…

– Moram priznati da nismo imali nekakvih problema s držanjem domaćih životinja, barem koliko je meni poznato. Nekad su se istina držale koke, no toga nema već godinama, a do prije nekih godinu i pol, dvije jedna je gospođa imala koze, ali kako je ušla u zrelije godine, i ona se ostavila držanja životinja. Naš mjesni odbor je gusto naseljen obiteljskim kućama te su većini najbitniji dobrosusjedski odnosi tako da nemamo problema te vrste. Jedino ponekad imamo problem, na onom najistočnijem dijelu, sa psima koji slobodno lutaju… – kazao nam je predsjednik vijeća MO Kamen Petar Varvodić, dodajući kako je većinu situacija uspješno riješio komunalni redar.

Moja reakcija na članak je...
Vau
10
Haha
21
Hagić
3
Hmmm
3
Plač
6
Grrr
6
Molim?
12

2 KOMENTARI

  1. Smrdu vam krave , ovce i koze. Mene da se pita bilo bi kao vani u Svici i u Njemackoj, porez za dukele. Meni je u portunu stavilo lift prije 3 godine . kostao oko 126 000 kuna.Neki govnar je sve isfrizao kljucem ili odvijacem po inox limu u istome . Govorio sam ja skupu stanara da ce se to dogoditi jer ima stoke koju treba jebati preko novcanika i govorio sam o kamerama a da je skupa , pa evo vam sad ovo sranje.Mali pas porez 500 kn , srednji 700 kn a veliki 1000 kn , cipiranje za pasja govna i globe 300 kuna za isto. Tako s stokom treba. U Pon. moram biti u Zagrebu na Rugvici, razgovor za posao .

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime