NA DANAŠNJI DAN Rodila se i udala Ivana Brlić Mažuranić. Život okončala sama, evo njene priče

Znate li zanimljivosti iz njenog života?

Poznata književnica Ivana Brlić-Mažuranić rođena je u Ogulinu 18. travnja 1874. godine. Potječe iz poznate intelektualne građanske obitelji Mažuranića.


Naime, njezin otaca  Vladimir Mažuranić bio je pisac, odvjetnik i povjesničar. Djed joj je bio slavni političar, hrvatski ban i pjesnik Ivan Mažuranić, a baka Aleksandra Mažuranić.

Kratko se školovala u djevojačkoj školi u Zagrebu. Školovala se privatno i stekla je izvrsnu naobrazbu, između ostalog i u poznavanju stranih jezika. S obitelji se iz Ogulina prvo preselila u Karlovac, a potom u Jastrebarsko. 

Dana 15. kolovoza 1891. godine zaručili su se Ivana Mažuranić i Vatroslav Brlić, odvjetnik i političar. Vjenčali su se 18. travnja 1892.godine, na Ivanin 18. rođendan, u crkvi sv. Marka. Nakon vjenčanja Ivana se sa suprugom seli Brod na Savi, danas Slavonski Brod.

Kao majka sedmero djece, imala je priliku upoznati se s dječjom psihom, i tako razumjeti čistoću i naivnost njihova svijeta. Uz supruga Vatroslava uključuje se u javni život u krugovima prvaka narodnog pokreta. Biskup  Josip Juraj Strossmayer dodijelio joj je zlatnu medalju protumađaronska nastojanja. 

Tijekom života patila je od bolesti depresije i nakon duge borbe s tom bolešću počinila je samoubobjstvo 21. rujna 1938. u bolnici na zagrebačkome Srebrnjaku.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
6
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime