NA DANAŠNJI DAN Johnny Cash u zatvoru San Quentin održao prvi koncert za zatvorenike

Također, devet godina kasnije, 1. siječnja 1968. godine Johnny Cash svirao je u američkom zatvoru Folsom


U zatvoru San Quentin na današnji dan 1. siječnja 1959. Johnny Cash održao je prvi u nizu besplatnih koncerata za zatvorenike.


Među nazočnima bio je i 19-godišnji Merle Haggard koji je u San Quentinu služio kaznu za krađu automobila i oružanu pljačku.

Inspiriran Cashovom svirkom, Haggard se priključio zatvorskom bendu, a po povratku na slobodu započeo je karijeru jednog od najtiražnijih američkih country izvođača.

Johnny Cash u zatvoru Folsom                                          Foto: history.com

Također, devet godina kasnije, 1. siječnja 1968. godine Johnny Cash svirao je u američkom zatvoru Folsom. Riječ je o zatvorskoj ustanovi smještenoj u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, tridesetak kilometara od kalifornijskog glavnog grada Sacramenta.

Zanimljivo je da je Johnny Cash pjesmu ‘Folsom Prison Blues’ napisao i snimio još 1955. godine tj. gotovo 13 godina ranije, a inspiracija mu je došla nakon što je kao pripadnik američkih snaga u Njemačkoj gledao film ‘Inside the Walls of Folsom Prison’.Ta je pjesma postala popularna među zatvorenicima, tako da je Cash pozivan da nastupa u zatvorima, a počeo je nastupom u zatvoru San Quentin. Također, u San Quentinu je i 969. godine održao koncert za tamošnje zatvorenike.

No, izvedba u zatvoru Folsom, postala je slavnom jer je njena snimka izdana kao album dostigla milijunsku nakladu. Osim toga, zatvor Folsom nosio je isto ime kao i spomenuta pjesma ‘Folsom Prison Blues’. Cash je isti dan održao je čak dva koncerta u spomenutom zatvoru, jedan ujutro, a drugi nakon podneva.

Velik dio pjesama koje je izvodio imao je veze sa zatvorskim životom. Dakako, na oba koncerta prva pjesma koju je izvodio bila je ‘Folsom Prison Blues’. Inače, u trenutku izvođenja u zatvoru Folsom Johnny Cash bio je  je 36-godišnjak.

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime