63-godišnji muškarac koji je nakon napada Danijela Bezuka na zgradu Vladu izjavljivao da vjeruje da je cilj napada bio usmrćivanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i da je napadač, koji je počinio samoubojstvo, to trebao prepustiti njemu i svom ocu, nakon ispitivanja kod suca istrage pušten je da se brani sa slobode, izvijestili su iz DORH-a, pišu Vijesti.hr.

S druge strane, 48-godišnjaku iz Zagreba, koji je Plenkoviću nakon napada prijetio preko društvene mreže, određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Što se tiče 63-godišnjaka, sudac istrage je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora te osumnjičeniku rješenjem odredio mjere opreza zabranom napuštanja boravišta i obvezom redovitog javljanja nadležnoj policijskoj postaji. Općinsko državno odvjetništvo u Sisku najavilo je da će se žaliti na njegovo puštanje na slobodu.

U kući i vikendici držao pravi mali arsenal oružja

“Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 63-godišnjak 12. i 13. listopada 2020. na svojoj adresi prebivališta u okolici Kutine, tijekom razgovora sa predstavnicima sredstava javnog priopćavanja, potaknut nedavnim napadom 22-godišnjaka na policijske službenike koji su osiguravali zgradu Vlade Republike Hrvatske, izrekao ozbiljne prijetnje predsjedniku Vlade Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju DORH-a.

Otkrili su i da je 63-godišnjak imao pravi mali arsenal oružja u svojoj kući i vikendici. “Osnovano se sumnja i da je osumnjičenik u svojoj kući i vikend kući u okolici Kutine, neovlašteno držao pušku ručne izrade, zračnu pušku, više komada ručnih bombi i granata te više od dvjesto komada raznog streljiva”, stoji u priopćenju DORH-a.

Maštao je da ubija Plenkovića

Ranije je MUP objavio da muškarca sumnjiče da je “nakon višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma na Trgu svetog Marka u Zagrebu, u najmanje dva navrata, različitim osobama izjavljivao kako, sada pokojni, Danijel Bezuk nije imao za cilj ubiti policajce već da vjeruje da bi, da ga je vidio, usmrtio predsjednika Vlade”.“Pored navedenog, za čin pokušaja teškog ubojstva je naveo kako je pokojni to trebao prepustiti njemu i svom ocu, a za sebe je naveo kako on osobno o tome mašta”, izvijestili su ranije iz MUP-a.

Muškarcu iz Zagreba određen istražni zatvor

S druge strane, sudac istrage u Zagrebu je, zbog opasnosti od ponavljanja djela odredio istražni zatvor 48-godišnjaku, koji je nakon napada Plenkoviću prijetio u tekstu objavljenom na njegovom profilu na jednoj društvenoj mreži, izvijestio je DORH.

“Državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja okrivljenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanjem istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela . Sudac istrage prihvatio je prijedlog i odredio istražni zatvor po predloženoj osnovi”, stoji u priopćenju DORH-a, pišu Vijesti.hr.

Status napisao u 5 ujutro preko mobitela

Odvjetništvo objašnjava da se osnovano sumnja da je “osumnjičeni 48-godišnjak u Zagrebu, 14. listopada 2020., potaknut događajem ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske na trgu sv. Marka, na svom profilu jedne društvene mreže objavio tekst u kojem upućuje ozbiljne prijetnje smrću predsjedniku Vlade Republike Hrvatske”.

Policija je ranije izvijestila da je muškarac u srijedu oko 5.35 sati preko mobitela pristupio profilu na društvenoj mreži i objavio tekst kojim je iskazao prijetnju usmrćivanjem. Policajci su pretragom njegova mobitela pronašli spornu objavu i utvrdili svoju sumnju.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime