Saborski zastupnici GLAS-a u petak su na press konferenciji još jednom izrazili svoj stav da se ‘Vjeronauk ne bi trebao održavati u školama jer je Hrvatska sekularna država i da udžbenici u školama moraju biti sukladni misiji sekularnog obrazovanja’.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš podsjetila je da su u Saboru podnijeli prijedlog za revizijom Vatikanskih ugovora jer oni omogućavaju vjeronauk u školama za koji u GLAS-u smatraju da mu je mjesto isključivo u Crkvama.

Dodaje da je problem znatno širi od vjeronauka jer se strogo vjerski sadržaj pojavljuje i u drugim predmetima. “Krajnje je vrijeme da država skupi hrabrost i kaže: Tamo gdje počinje država i zakonske obveze, tamo staje Crkva”, kaže Mrak-Taritaš.

Goran Beus Richembergh istaknuo je da se GLAS otvoreno zauzima da se vjerski odgoj kroz vjeronauk odvija unutar vjerskih zajednica.

“Kada vidimo rezultate koje je donijela kurikularna reforma vidimo da je Crkva iza kulisa izvršila desant na školstvo ulazeći u sadržaje i kurikule ostalih predmeta”, rekao je i naveo primjere vjerskog sadržaja u predmetima poput Hrvatskog jezika i Povijesti, javlja N1.

Smatra kako nema sumnje da će klerikalna struja koja se bavi obrazovanjem i dalje vršiti pritisak, a da je ministrica Blaženka Divjak morala napraviti kompromis i dopustiti ono što želi katolička Crkva kako bi reforma išla.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

2 KOMENTARI

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime