“MOŽEMO! SPLIT” PORUČUJE: “Naš program vezan je za stambenu politiku”

"Prioritet stambene politike, umjesto subvencioniranja bankovnih kredita za kupnju stanova, treba biti razvoj fonda javnih stanova za najam", pišu na Fejsu iz "Možemo!"

“Kopiranje je najiskreniji oblik laskanja, pa se zahvaljujemo brojnim lokalnim listama, strankama i kandidatima za komplimente koje nam svojim kopiranjem programa Možemo! upućuju ovih dana”, napisali su danas iz političke platforme “Možemo! Split”.


Kazuju da je njihov program vezan za stambenu politiku, a isti je nastao prije Izbora za Europski parlament 2019. i dostupan je na ovom linku.

Evo što su još napisali na Fejsu.

– Ovdje donosimo samo par najvažnijih dijelova tog stambenog programa, za koje se se u ovom trenutku hvataju i citiraju ga kao svoje gotovo sve stranke i kandidati, pa i one koje su imale mandate i mandate prilike da ih ostvare. A zašto nisu? Trebalo bi pitati kreditne odjele banaka, odabrane građevinske poduzetnike i druge koji su varijantom POS gradnje i skupih kredita iz ranijih godina, a sada subvencijama, uspijevali cijene nekretnina za kupnju (a posljedično i za najam) držati nerealno visokima, a mladima i svim osobama slabijeg imovnog stanja zapravo onemogućiti stvaranje stambene sigurnosti.

Ali, ako smo ih snagom svojih argumenata uspjeli natjerati da bar uoče i tu mogućnost, bit će nam drago ako i ostvare ono što sad ‘ekskluzivno’ obećaju. Ili, riječima naše Tamare Visković: „Ovo pokazuje kako izgleda na mjestu političkog utjecaja imati prave ljude. Da Možemo! nije drvilo o tome, da ljudi nisu glasali za Možemo! danas nikome ne bi palo na pamet predlagati tako nešto. Budemo li nastavili drvit, možda će sutra netko i gradit“.
Izvadak iz programa Možemo!

Prioritet stambene politike, umjesto subvencioniranja bankovnih kredita za kupnju stanova, treba biti razvoj fonda javnih stanova za najam. Takvih je stanova sada u Hrvatskoj samo 2%, dok je europski prosjek 15%. Prednosti javnih stanova za najam sastoje se u tome da se oni ne mogu preprodavati, ostaju u trajnom javnom vlasništvu i dostupni su širem krugu građanki, uključujući i mlade. Osim što se na taj način otvara životno važna mogućnost povoljnijeg najma, dostupnog puno širem krugu ljudi, javni stanovi za dugoročni najam mladima također stvaraju veću sigurnost i indirektno utječu na čitav niz životnih odluka. Ponuda jeftinijeg javnog najma stabilizirala bi ukupno kretanje cijena nekretnina.S obzirom na navedeno, zalažemo se za:
• pokretanje programa gradnje javnih stanova za najam;
• adekvatno reguliranje odnosa najmoprimca i najmodavca na tržištu;
• zaštitu prava stanara u najmu;
• kontrolu tržišta kroz pružanje alternative zaduživanju;
• prestanak prebacivanja javnih sredstava u privatne banke subvencijom pojedinačnih kredita;
• uspostavu strukture upravljanja javnim stambenim fondom u kojoj su zastupljeni korisnici, javna uprava i ostali akteri;
• adekvatnu regulaciju platformi koje se bave kratkoročnim najmom u turističke svrhe – poručili su iz splitskog ogranka platforme “Možemo! Split”.Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime