Može li prehrana pomoći kod zaraze koronom? Evo prave istine o vitaminu D

Evo što kažu stručnjaci


Znanstvenici istražuju koji vitamini i minerali mogu pomoći ublažiti infekciju koronavirusa, spriječiti teške posljednice pa čak i smrt pacijenta.


Vitamin D je jedan od vitamina o kojem se najviše govori. Pojedine studije zvuče obećavajuće. Kao na primjer rad španjolske pulmologinje Marte Castillo. Rezultat studije znanstvenice Castillo na prvi pogled ulijeva optimizam: od 50 pacijenata oboljelih od covida-19, koji su dobivali vitamin D, samo je jedan završio na odjelu intenzivne njege. U drugoj skupini koja je bila predmet istrage, i u kojoj nisu dobivali vitamin D, 50 posto pacijenata je moralo na intenzivnu.

– Prvi važan korak kod ovakvih studija je da se pogleda kako su skupine sastavljene – kaže Martin Smollich, farmakolog i profesor na Institutu za prehrambenu medicinu na Sveučilišnoj klinici Schleswig-Holstein u Lübecku – prenosi RTL.

Studija navodi neke rizične faktore i pruža informacije o tome koliko pacijenata boluje od određenih bolesti, na primjer od dijabetesa tip 2.

– Samo šest posto pacijenata koji su dobivali vitamin D su bili dijabetičari, ali 19 posto dijabetičara je bilo u skupini koja je dobivala placebo – kaže Smollich.

Još veća razlika je kod pacijenata s visokim krvnim tlakom: 57 posto pacijenata, koji nisu dobivali vitamin D, je imalo problema s povišenim krvnim tlakom. U drugoj skupini bilo je samo 24 posto sudionika studije s povišenim tlakom.– To znači da su u skupini koja nije dobivala vitamin D bili bolesniji pacijenti – rezimira farmakolog. I takve heterogene skupine na kraju iskrivljuju rezultat. Ali, nije samo to znakovito: u slučaju covida-19 znamo da su dijabetes i visok krvni tlak rizični faktori, koji utječu na teži tijek bolesti – kaže Smollich.

– Dakle, nije nikakvo čudo da su pacijenti iz skupine koja nije dobivala vitamin D češće završavali na intenzivnoj njezi.

Ovakva studija, koja nije metodički čista, ne može odgovoriti na pitanje jesu li pacijenti završavali na intenzivnoj njezi zbog toga što im je nedostajalo vitamina D ili zbog prethodnih bolesti. I brojne druge studije i pregledi su došli do zaključka da davanje vitamina D nema značajan učinak na oboljenje od covida-19.

Ipak, ishrana ima vrlo važnu ulogu i u pandemiji koronavirusa.

– Nutrijenti su važni za različite razine imunosnog sustava – kaže Anika Wagner, profesorica prehrane i imunosnog sustava na Sveučilištu u Giessenu. Manjak nutrijenata slabi različite obrambene mehanizme imunosnog sustava i olakšava patogenima napad.

Pored pitanja koliko su hranjivi sastojci važni za sprječavanje bolesti, sve češće se raspravlja o tomu zadovoljava li se naš imunosni sustav zdravom ishranom ili su mu za obranu nužni dodatni sastojci kako bi funkcionirao na najvišoj razini. Odgovor glasi: ovisi.

– Načelno preporučujem da se hranjivi sastojci na dnevnoj bazi pokriju ishranom – kaže Wagner i naglašava da je to definitivno moguće. Ali, na osnovu porasta stope gojaznih ljudi, postoji sumnja da se prakticiranje zdrave ishrane ne provodi u dovoljnoj mjeri. Time naravno manjka i adekvatna opskrba nutrijentima.

– Gojazni ljudi često konzumiraju previše hrane bogate energijom, ali s malo nutrijenata – naglašava Wagner. To su zaslađena pića, gotova jela i slatkiši.

– Gojazne osobe tako razviju sklonost ka dijabetesu i visokom krvnom tlaku.

Nedostatak nutrijenata slabi imunosni sustav, a gojaznost, dijabetes i visok tlak utiru put teškim oboljenjima od covida-19.

Ovdje onda ponovo u igru ulazi vitamin D: manjak vitamina D se – često natprosječno javlja kod bolesti i životnih uvjeta koji povećavaju rizik od infekcije covidom-19, dakle kod starijih osoba, gojaznih ili osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2 – ocijenio je Martin Smollich.

– Znamo da imunosni sustav u starosti ne funkcionira više tako dobro i da se smanjuje mogućnost sinteze vitamina D – ocijenila je Anika Wagner te bi tu zaista trebalo razmisliti o suplementaciji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
7
Haha
2
Hagić
18
Hmmm
2
Plač
8
Grrr
2
Molim?
7

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime