MOST: “CETA je još jedna stvar u koju smo usrljali, kao da nemamo svoje ja. Dokad tako?”

"Tražili smo da se o CETA-i provede javna rasprava i postupak procjene učinka na hrvatsko gospodarstvo, ali naš prijedlog nije prihvaćen"

“Most nezavisnih lista” je danas objavio reakciju na izglasavanje sporazuma CETA u Hrvatskom saboru. Smatraju kako nije bilo potrebe za srljanjem u ovakav sporazum, te kako su njihovi zastupnici apelirali da se provede javna rasprava i postupak procjene učinka CETA-e na hrvatsko gospodarstvo prije glasanja. Napominju i kako CETA ovim izglasavanjem ne stupa na snagu, jer je prvo potrebna ratifikacija svih članica Europske unije. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.


[ZAŠTO HRVATSKA UPORNO SRLJA U ARBITRAŽE, ČLANSTVA I SPORAZUME KAO DA NEMAMO SVOJE “JA”?]

U petak smo u Hrvatskom Saboru tražili da se za sporazum CETA napravi postupak procjene učinaka propisa i da se ne žuri s donošenjem dok ne utvrdimo sve utjecaje na hrvatsko gospodarstvo, ali je naš prijedlog odbijen pa smo odbili glasovati za sporazum CETA, koji je ipak – izglasan.

Željeli smo radi javnosti pojasniti da ratifikacija CETA-e u ovome trenutku neće imati nikakve pravne učinke u odnosima između Hrvatske i Kanade. Za punu primjenu CETA-e potrebno je da taj međunarodni ugovor potvrde sve države članice Europske unije. Dotad, kada se za to ispune pretpostavke, CETA će se primjenjivati u privremenom i ograničenom režimu.

S obzirom da prema našim informacijama neke države članice ratifikaciju CETA-e planiraju provesti tek u 2018. godini, a dosad je to učinila tek nekolicina država, smatrali smo kako Republika Hrvatska ima dovoljno vremena da se o CETA-i provede javna rasprava i postupak procjene učinka CETA-e na hrvatsko gospodarstvo.
Javna rasprava o CETA-i pridonijela bi tome da se hrvatski poduzetnici, poljoprivrednici i drugi stručnjaci i profesionalci pripreme za punu primjenu CETA-e i da se na taj način ostvare namjeravani ciljevi tog međunarodnog ugovora.

Apelirali smo na sve saborske zastupnike i druge zainteresirane dionike da demokratsku javnu raspravu o CEAT-i iskoristimo kao mjesto promicanja i jačanja odnosa između ove dvije prijateljske zemlje.


Međutim ova fotografija prikazuje kako je naš prijedlog da se napravi postupak procjene učinka i da se ne žuri s ničim prihvaćen, odnosno odbijen. Malo kasnije, CETA je izglasana, a mi smo odbili glasovati.

Tako je CETA postala još jedna stvar u koju smo usrljali, kao da nemamo svoje “ja”, kao da si nismo mogli ostaviti dovoljno vremena za javnu raspravu, za prikupljanje svih analiza i donošenje odluke koja je u najboljem hrvatskom interesu. Do kad tako?[fb_pe url=”https://www.facebook.com/MostNezavisnihLista/posts/1393986370689606:0″ bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0