More kod Rogoznice izbacilo uginulog dupina na plažu, bio je pun ožiljaka. Stručnjak: “Ne dirajte životinju”

"Najbolje ja zvati 112. Oni će kontaktirati teritorijalno nadležnu veterinarsku službu te će postupiti. Utvrdit će, među ostalim, razlog uginuća životinje. Svakako se slijedi stroga procedura dojave strogo zaštićenih životinja, a dobri dupin je među njima"


 


Na plaži između Koprišća i Župe, na području općine Rogoznica, danas je uočen uginuli dupin. Beživotno tijelo dupina stoji oko dva metra od mora, i vjerojatno ga je izbacilo more za vrijeme juga koje je puhalo na ovom području posljednjih dana.

Na tijelu dupina se mogu vidjeti brojni ožiljci, a za mišljenje smo upitali Juru Miočića-Stošića, djelatnika Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i člana Instituta Plavi svijet koji ima višegodišnje iskustvo u istraživanju velikih morskih sisavaca.

Odrasli mužjak

– Prema fotografijama, vjerojatno se radi o odraslom mužjaku dobrog dupina. Razvidno je da na tijelu ima puno rana, ali je važno napomenuti da većina ozljeda u ovakvim slučajevima nastaje udaranjem tijela uginule životinje o morsko dno dok pluta u plićaku – pojašnjava nam Miočić-Stošić koji ne bi nagađao o uzroku smrti ove jedinke.

Upitali smo ga što je najbolje kada građani uoče nasukanu životinju iz mora.

“Nazovite 112, fotografirajte, ne dirajte životinju”

– Najbolje ja zvati 112. Oni će kontaktirati nadležnu veterinarsku službu te će postupiti po dojavi. Ukoliko okolnosti dopuste, utvrdit će i razlog uginuća životinje. Svakako treba slijediti protokol za dojavu pronalaska uginulih i ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja, u koje spada i dobri dupin. Kada građanin zove 112, potrebno je navesti točnu lokaciju gdje se životinja nalazi i opis onoga što vidite. Također je poželjno fotografirati životinju iz različitih kutova, također i izbliza, a korisno bi bilo uz životinju staviti neki predmet kao referencu veličine – govori naš sugovornik.

Dodaje da je dobro slikati leđnu peraju jer se po njoj, ako je dovoljno očuvana, može čak prepoznati o kojoj se točno jedinki radi.

– U slučaju da se radi o nasukanom dupinu, moguće je prepoznati identitet jedinke usporedbom s bazom podataka iz dosadašnjih istraživanja. Institut Plavi svijet ima opsežnu bazu fotografija životinja, a dupini se razlikuju po obliku leđne peraje i prirodnom obojenju, odnosno vidljivim ožiljcima koji nastaju usljed ozljeda zadobivenih tijekom života.

U svakom slučaju, nije preporučljivo da ljudi diraju uginulu životinju, a to je čak i zabranjeno. Osim 112, pozivamo vas da kontaktirate i Institut plavi svijet s kontakt podacima koji su navedeni na našoj web stranici koja ima verziju na hrvatskom i engleskom jeziku, a pronalazak možete dojaviti i preko on-line formulara – zaključuje MiočićStošić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
35
Grrr
6
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime