Pandemija koronavirusa traje već mjesecima i u tom je periodu javnost nedvojbeno osvijestila mjere koje su neophodne da bi se spriječilo širenje zarazne bolesti, poput nošenja maski, socijalnog distanciranja i redovitog pranja ruku.

Prilagodili smo se “novom normalnom”

Bliži se sezona gripe, koja uobičajeno traje od listopada do početka svibnja i liječnici razmatraju stope zaraze gripom tijekom pandemije koronavirusa. Želje da se te stope smanje sada se moraju promatrati u okviru mogućnosti istovremene zaraze koronavirusom i gripom, prenosi HuffPost, pišu Vijesti.hr.

Od početka pandemije, globalna percepcija zaraznih bolesti se promijenila, kazao je Ali Raja, izvršni potpredsjednik Odjela za hitnu medicinu Opće bolnice Massachusetts.

“Promijenilo se mnogo toga što smo navikli raditi, od nošenja maski, pranja ruku, fizičkog distanciranja pa čak i čišćenja. Ovdje u Bostonu se podzemne željeznice čiste i po nekoliko puta dnevno. Čak i ta inicijativa javnog zdravstva, ali i individualni napori poput pranja ruku i nošenja maski mogli bi promijeniti sezonu gripe koja nam dolazi, samo još ne znamo u kojoj mjeri”, kazao je Raja.

Kao i sve do sada u pandemiji korone, postoji određena nesigurnost u procjenama kada je riječ o ovom potpuno neočekivanom virusu. Ipak, imamo razloga vjerovati da će nošenje maske, zajedno s drugim mjerama, pomoći smanjiti stope zaraze virusom gripe.

Na južnoj hemisferi manje slučajeva gripe

Raja se nada kako će stope oboljelih od gripe u SAD-u opadati kao posljedica mjera sigurnosti koje je pokrenulo javno zdravstvo u zaštiti od širenja Covida-19.

Dodao je da su, kada gledamo podatke s južne hemisfere gdje je u lipnju započela zima, te zemlje zabilježile znatan pad slučajeva gripe zbog nošenja maski i drugih mjera.

Ipak, ovaj pad mogao bi ovisiti od zemlje do zemlje, od regije do regije.

“I dalje moramo biti spremni na uobičajenu sezonu gripe. Mnoge zemlje koje su objavile niže brojke kada je riječ o oboljelima od gripe, primjenjivale su stroža pravila za zaštitu od koronavirusa”, pojasnio je Raja.

Škole se moraju pridržavati mjera

James Cherry, istaknuti profesor na Medicinskom fakultetu David Geffen Sveučilišta UCLA, izjavio je da su djeca glavni “spremnici” virusa kada je u pitanju gripa. Virus se tako najčešće širi s djece na odrasle, pišu Vijesti.hr.

Izrazio je zabrinutost zbog nastave uživo i zbog rizika koje bi mogle nositi škole ako školski sustav, zajedno s profesorima, učenicima i ostalim osobljem, ne ispoštuje donesene preporuke.

“Ako škole ne budu poštivale mjere, djeca bi mogla donijeti virus kući i zaraziti svoje roditelje ili ljude koji su u visokom riziku od razvijanja težih simptoma”, napomenuo je Cherry.

Dodao je da bi učenici i profesori trebali nositi maske, primjenjivati socijalnu distancu i redovito prati ruke kako bi se gripa i Covid-19 uspješno kontrolirali.

Raja preporučuje i potiče javnost da se cijepe protiv gripe. Još je puno nepoznanica vezano uz koronavirus i njegovo izbijanje tijekom sezone gripe, uključujući i mogućnost istovremene zaraze i jednim i drugim virusom.

“Još uvijek ne znamo kako će izgledati istovremena zaraza koronavirusom i virusom gripe. Bojim se da bi se pacijenti mogli snažnije razboljeti nego kada bi bili zaraženi samo jednim od ta dva virusa”, zabrinut je Raja.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime