Modna dizajnerica Đina Grbin otvara butik u centru Šibenika: “Kolekcija je inspirirana našim lipim Dalmatinkama”

Sa samo 24 godine otvorila je svoj prvi krojački salon, a ovaj ponedjeljak otvara i prvi butik

– Kažu da kad radiš ono što voliš, zapravo nikad i ne radiš. I fala bogu na tom blagoslovu, da je mene tako dopalo.


Tim riječima je započela svoju priču Đina Grbin, krojačica iz Šibenika, koja se već 30 godina bavi onim što voli. Sa samo 24 godine otvorila je svoj prvi krojački salon, a ovaj ponedjeljak, 5. lipnja u 11 sati, otvara i prvi butik.

–  Radila sam u Jugoslaviji, Hrvatskoj i evo sad i u Europskoj Uniji. Uvik sam radila i uvik nešto strigla, prošla rat i krizu i sve, al sad je nekako došlo vrime. Imam još 15-ak godina do mirovine, pa sam si odlučila ostvariti jednu želju koja je oduvijek tinjala u meni. A to je da jednog dana zatvorim ovaj uhodani posao u šibenskoj Kalelargi i napravim butik u kojem ću prodavati svoje proizvode.

Inspiraciju za svoju prvu kolekciju je našla u svojoj okolini. A jedino je bitno, kaže Đina, da se djevojke i žene u njoj osjećaju dobro.

– Kolekcija je inspirirana lipim ženama, lipim našim Dalmatinkama, baš lipotom. Svaku majicu, svaku haljinu, sve što smo radili, meni je uvik bilo na pameti, kako će to neka lipa i samosvjesna žena nosit. Kako se kaže, koja nosi robu, a ne da roba nosi nju. Da istakne onu lipotu, onu samosvijest, oni dišpet, to sam tila.

Sve što Đina proizvodi nastaje od kvalitetnih prirodnih materijala, a cijene su pristupačne čak i za one nešto skromnijeg budžeta.


– Mi smo nastojali, moj tim i ja, da se jedan veći raspon generacija u tome može naći. Od mladih trendsetterica, poslovnih žena, ali i žena moje generacije. Ne radi se tu o vrhunskom dizajnu, ali se trudimo da sve bude jako kvalitetno. Cilj mi je da svaka žena, pa i školarka, može izgedati dobro i biti zadovoljna i da se uvik vraća tom komadu. Na primjer kao ja, da nakon pet godina za jedan komad robe kaže “ajme meni koliko sam ovo iznosila, a još uvik mi je žao baciti”, pa onda nekome dam, jer to bude još uvik kvalitetno i lipo. To mi je bio cilj. I taj materijal da se može naprosto oprati i da uvik bude isti, da je pamučan i da dobro izgleda, da ga s guštom nosiš.

Đina ne skriva svoju ljubav prema visokom dizajnu iz kojeg često crpi inspiraciju. Jedino što zamjera nekim dizajnerima, je korištenje životinja u svrhu mode.– Imam jako puno uzora među poznatim dizajnerima. Ja sam napravila taj neki miš maš od svih njih. Volim Yohji Yamamota, volim Rick Owensa, volim taj asimetrični kroj, tu dekonstukciju koju oni rade. Sad mi je super Toni Maticevski, fenomenalan je. Ima ih puno, a ja sam se od svih njih inspirirala nečim. Kao David Bowie u glazbi, ako se uopće smim ja ovako mala, jadna, iz Hrvatske usporedit s njim. Tako je i on, od svih je nešto uzeo i napravio nešto famozno, izvanredno. I on to nikad nije krio, kao ni ja. Ja sam s tim dizajnerima oduševljena i to ćete vidjeti u kolekciji. Jedino bih napomenula da , Rick Owens, iako mi je stvarno među najdražim dizajnerima, ima jednu veliku manu. Dosta radi s kožom, a ima i kolekciju namještaja s jelenjim rogovima. Ja kao vegetarijanac to ne podržavam. Moje kreacije su  animal free, a kod mene se u radnju može doći i s psima i s papigama i kako ko oće.

Tijekom svog dugogodišnjeg radnog vijeka šivala je za mnoge poznate Hrvate, poput Nene Belana, Gabi Novak i Nere Gojanović.  

– Ma stvarno je to dug spisak prekrasnih ljudi, koji su bez obzira što su zvijezde, toliko dragi i jednostavni. Evo koliko je Neno Belan divan čovjek. Ja sam njemu ovo zadnje odijelo koje smo radili, doslovno predala u 20:30, a u 20 sati je počela “Dalmatinska šansona” na kojoj je nastupao. Nije se ljutio, samo je rekao “Ma nema veze, ionako nastupam zadnji”. Znači, nema tu nikakvog presinga, sve jednostavno i opušteno.

U svom obiteljskom biznisu zapošljava četiri člana obitelji i dvije radnice. Posao joj je u potpunosti isprepleten s privatnim životom, ali njoj to ne smeta, jer radi ono što voli.

– Svi smo u tome, jer drukčije ne ide. U prizemlju kuće je butik, na prvom katu radiona, a na drugom katu živimo. Ovo nije dođeš, odradiš, pa u 15 sati ideš kući i više ne misliš na to. Ja se znam i noću probuditi i reći “Aha, to i to ću od onog materijala”. Ovo je stvarno moj poziv, ja to volim.

Đina i njen tim će na dnevnoj bazi kreirati nove komade odjeće, a svaki će biti unikat.

– Nećemo raditi tako da sašijemo 20 istih haljina, nego radimo po 4-5 komada, ali i oni su različite boje. Kad se rasproda, teško da ćemo opet takve, uvijek idemo dalje. Mene najviše veseli stvarati nove kreacije, pa se nećemo ponavljati.

Na otvaranju butika, nazvanog “Sani”, prema Đininoj unuci, kolekciju će predstaviti šibenske missice Maja Spahija, Marijana Kužina Žugelj i Maja Curavić. Kako se ipak radi o jednom finom ženskom butiku, sve gošće će se moći opustiti uz jagode i šampanjac. Ako se nađete u blizini šibenske Kalelarge, ovaj ponedjeljak, svakako povirite kreacije ove simpatične i pozitivne Šibenke.

Za više informacija o radu Đine Grbin provjerite Facebook stranicu Modni butik Sani.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0