Mještani snimili ribare u nezakonitom ribolovu

U Policijskoj upravi potvrdili su kako su zaprimili dojavu o ilegalnom ribolovu

Ogorčeni već uvriježenom praksom ribara da nedaleko obale u Petrčanima, predio Punta Radmanova, u poslijepodnevnim satima bacaju mreže i pustoše sve pred sobom, grupa mještana, malih ribara, jučer je uputila apel svim nadležnim institucijama da nešto poduzmu, a svoju tvrdnju, da je riječ o ilegalnom ribolovu, ovaj put su potkrijepili snimkama i fotografijama počinitelja, piše Pomorac.net.


– Ovo nije prvi put da ribari dolaze uz samu obalu i tamo bacaju »poteguše«, a nije ni prvi put da smo zvali policiju i Lučku kapetaniju. Pokušavali smo doći i do ribarske inspekcije, ali njima je radno vrijeme do 16 sati. Nakon toga se tamo nikoga ne može dobiti, što očito znaju ribari koji se u pravilu pojavljuju upravo iza 16 sati – govore mještani ističući kako svi oni imaju i plaćaju dozvole za ribolov u tom priobalnom dijelu gdje izlaze sa svojim brodicama. Tu uspijevaju uloviti tek nešto malo, a nakon što prođu ribari s mrežama, danima baš ništa jer im, tvrde, mreže sve pokupe.

– Nas svakih malo prekontroliraju i Lučka kapetanija i Pomorska policija, traže nam dozvole i za ribolov, i za brodice, a kad u našu valu dođu ribari s tim velikim mrežama, ili čak i ogromne koćarice, nigdje traga ni jednima ni drugima. Štoviše, znalo se dogoditi i da se pojave, ali im ilegalni ribari, posebice oni s velikim brodovima, uvijek uspiju izmaći, ističu ogorčeni Petrčanci izražavajući sumnju da koćari imaju dojave. Kad se institucije ne bi oglušavele na njihove pozive, kažu kako u njihovu umiješanost ne bi sumnjali.

– Sad je vrijeme od oradi. Oni ih otkriju preko instrumenata na brodu, zapasaju mrežom i dignu sve. Uništili su i losture kojih je na ovom području bilo jako puno. Vrijeme je da netko nešto poduzme – zaključuju i apeliraju mali ribari i mještani Petrčana Na snimkama koje su u ponedjeljak poslijepodne uz obalu Punte Radmanove snimili, uz dva ribarska broda i mreže, jasno se vidi i stariji muškarac u brodici na vesla. Njemu su, kažu, mreže ilegalnih ribolovaca pokupile vršu.

U Policijskoj upravi zadarskoj potvrdili su kako su u ponedjeljak poslijepodne zaprimili dojavu o ilegalnom ribolovu u Petrčanima, javlja Pomorac.net.


– Postaja pomorske policije Zadar dojavu nepoznatog građanina o opisanom događaju zaprimila je u ponedjeljak u 16,55 sati. S obzirom da je za prekršaje iz Zakona o morskom ribarstvu neposredno nadležna ribarska inspekcija, dojava je odmah proslijeđena toj inspekciji. S obzirom da su se u trenutku dojave službena plovila policije na svojim redovitim zadaćama nalazila na udaljenosti od preko 20 nautičkih milja od Petrčana, nisu upućivana na intervenciju – stoji u odgovoru iz PU zadarske. I u Lučkoj kapetaniji Zadar kažu kako oni nisu nadležni za ilegalni ribolov već ribarska inspekcija, pa stoga ni oni nisu intervenirali po dojavi.

A ribarska inspekcija, koja je ispisala na desetke kazni za nedopušteni ribolov uz obalu u iznosu od dvije do pet tisuća kuna, kako to već zakon predviđa, dojavu od zadarske policije zaprimila je po proteku radnog vremena. Kako doznajemo, jedan njihov brod je u to vrijeme bio na povratku sa zadatka uz obalu Paga. Prijavljene ilegalne ribare zamijetili su nešto iza 17.30 sati u plovidbi prema otoku Ugljanu, na sredini zadarskog kanala.Prema zakonu o morskom ribarstvu, ribolov mrežama dopušten je u pojasu od tri nautičke milje od obale, ali ribarski inspektori kaznu mogu ispisati samo u slučajevima kada počinitelje zateknu na djelu. Da bi u poslijepodnevnim satima, iza radnog vremena, izašli na lice mjesta po prijavi, inspektori moraju od nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede tražiti nalog za isplovljavanje s brodom i intervenciju. U praksi to nema smisla jer ilegalci do njihova dolaska već uspiju obaviti svoj posao. Pomorska policija na raspolaganju ima više brodova, no često se dogodi da se nađu podaleko od obale, budući da kontroliraju i državnu granicu. Obalna straža funkcionira pod okriljem MORH-a tako da, dok se nešto ne promijeni, ilegalni ribari mogu mirno kršiti zakon, a oni mali tek bespomoćno ih gledati kako mrežama nose sve što se uz obalu zatekne, zaljučuje Pomorac.net.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0