Mirna Kovačić iznenađena odgovorom Tamare Visković: Donesena je jedna od najznačajnijih odluka unatrag 25 godina

"Djeca su naša budućnost, a intencija Odbora je da se od samog početka djetinjstva našim najmlađim sugrađanima osiguraju kvalitetni uvjeti, socijalnog, emotivnog i fizičkog razvoja"

Nezavisna gradska vijećnica Mirna Kovačić reagirala je na izjavu Tamare Visković i komentirala odluku o sufinanciranju programa dječjih vrtića u vlasništvu privatnika, udruga i vjerskih zajednica na području našega grada.


Njenu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Iznenađena sam kao Gradska vijećnica i predsjednica Odbora za podizanje kvalitete i dostupnosti predškolskog obrazovanja na području Grada Splita, što koordinatorica lokalne platforme Možemo gđa. Tamara Visković u objavljenomu razgovoru s njim na pitanje ‘Možete li izdvojiti što je dobro napravljeno u ovom mandatu?’ ni jednom riječju nije spomenula usvojenu Odluku o izjednačavaju cijena gradskih, vjerskih i privatnih vrtića, koja je jednoglasno usvojena na Gradskom vijeću, a koja se odnosi na 1600 naših mališana, nego je u fokus stavila pojavu bicikla za najam.

Odluka o sufinanciranju programa dječjih vrtića u vlasništvu privatnika, udruga i vjerskih zajednica na području našega grada, jedna je od najznačajnijih odluka unatrag 25 godina u području predškolskog odgoja koja vrijedi 26 milijuna kuna, to je demografska, socijalna i gospodarska mjera čiji će se demografski efekti mjeriti već u sljedećoj godini jer se primjenjuje od 1. lipnja 2020.

Izjednačavanjem cijena, roditelji su izravno u svom kućnom proračunu na godišnjoj razini osjetili veliko financijsko rasterećenje buduću da su za 10-satni jaslični program prije izjednačavanja cijena trebali izdvojiti mjesečno 1. 500,00 kn, a sada 500,00 kn, što je jedna od najnižih cijena u okruženju.

Financijsko rasterećenje roditelja za 1600 djece došlo je u pravo vrijeme jer znamo da veliki dio Splićana radi u ugostiteljstvu i turizmu kojima su se zbog korona krize, znatno smanjili prihodi.


Što se pronatalitetnih politika i mjera gradova tiče, smatram da su one iznimno važne i da je to nabolje ulaganje lokalna zajednice, a i država se treba snažnije uključiti. Naknade za novorođenu djecu nisu dovoljne mjere da bi se privukle i zadržale mlade obitelji da ostanu, žive i rade u našem gradu, te nakon rođenja djeteta lokalna zajednica treba nastaviti brinuti za našu djecu i mlade obitelji.

Split se treba i strateški odrediti i nastaviti ulagati u demografske mjere, kojima će mladim obiteljima s djecom osigurati bolji i kvalitetniji život i sigurnost, a to znači da će mlade obitelji ostati i Splitu, a neke će se i doseliti, zbog kvalitetnijih uvjeta koji im se pružaju kroz niz demografskih mjera. Svako dijete mora imati osigurano mjesto u vrtiću i kvalitetno obrazovanje, a Grad Split kroz javno – privatno partnerstvo treba nastaviti širiti mrežu ustanova za rani i predškolski odgoj.Djeca su naša budućnost, a intencija Odbora je da se od samog početka djetinjstva našim najmlađim sugrađanima osiguraju kvalitetni uvjeti, socijalnog, emotivnog i fizičkog razvoja.”

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
3
Plač
0
Grrr
2
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime