Danas je u Budvi službeno otvoren 4. EUSAIR Forum, na kojem se sudionicima u ime Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora obratila njegova predsjednica, ujedno potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, Mirjana Čagalj.
Naime, nakon prošlogodišnje uspješne prve zajedničke konferencije triju mreža civilnog društva na jadransko-jonskom području (gospodarskih komora, gradova i sveučilišta), održane u Splitu, njihova druga zajednička konferencija održava se ove godine u širem kontekstu 4. EUSAIR Foruma, 6.-8. svibnja u Budvi u Crnoj Gori.
4. EUSAIR Forum odvija se pod motom ‘’Integracija ljudi, razvoj regije’’, a Mirjana Čagalj je, kao predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, u svom obraćanju posebno naglasila posvećenost Foruma realizaciji EUSAIR strategije te dugogodišnji rad na stvaranju okvira za gospodarski prosperitet regije.
U privitku je obraćanje predsjednice Čagalj na svečanom otvorenju, u cijelosti.

U nastavku pročitajte obarćanje Mirjane Čagalj, predsjednice Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora i potpredsjednica HGK.

“Poštovani g. Marković, poštovani sudionici,
dobar dan svima, pozdravljam vas u ime Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora. Drago mi je što se 4. EUSAIR Forum održava zajedno s 2. zajedničkom konferencijom foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta. Biti danas ovdje s vama, predstavnicima naše regije u čijih osam država živi 70 milijuna ljudi, velika je čast i prilika za nove početke i gradnju odnosa među komorama, gradovima, sveučilištima, regionalnim, nacionalnim i europskim institucijama.
Izuzetno je važno sudjelovanje svih dionika kako bi se EUSAIR strategija i Akcijski plan realizirali što kvalitetnije.
Fokus i aspekti našeg djelovanja se razlikuju, ali ipak svi imamo jedan cilj, a to je boljitak Jadransko-jonske regije što moto ovogodišnje konferencije i dokazuje.
Naš je fokus na gospodarskom razvoju i prosperitetu cijelog područja još od 2001. godine kada su Gospodarska komora Ancona i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Split osnovale našu udrugu, jedinstvenu mrežu u gospodarskom svijetu jadransko-jonskog područja.
Članice Foruma su gospodarske komore, njih više od 40, koje obuhvaćaju više od 4 milijuna tvrtki i 39 milijardi eura trgovinske razmjene.
Tijekom godina smo definirali teme od zajedničkog interesa te kroz rad okruglih stolova radili na identifikaciji i rješavanju aktualnih izazova. Bili smo jako zadovoljni kada je Europska unija donijela EUSAIR, a stupovi Strategije su se odnosili na četiri teme o kojima smo i mi tijekom godina raspravljali na našim okruglim stolovima. Moram naglasiti i okrugli stol za poduzetništvo žena, koji djeluje od samih početaka kako bi se ujednačili različiti položaji i početne pozicije žena u svijetu poduzetništva na jadransko-jonskom području. Bili smo svjedoci pozitivnih pomaka i jako dobrih primjera te smo jako ponosni na sve što je dosad napravljeno, a s istim entuzijazmom nastavljamo dalje.
Mi smo projektno orijentirana mreža i u posljednje dvije godine naglasak nam je bio na konkretizaciji dugogodišnjih partnerskih odnosa i kroz projekte od zajedničkog interesa financirane iz fondova EU. Tako smo prijavili niz projekata na programe prekogranične i transnacionalne suradnje, a u tom smjeru nastavljamo i u budućnosti.
Jako nam je bila važna i podrška Europske komisije zahvaljujući kojoj se provodi i projekt AI-NURECC, a i u okviru ovog događaja organizirane su aktivnosti i inicijative u okviru ovog projekta.
Naime, Europska komisija je identificirala naš Forum, te naše partnere, gradove i sveučilišta, kao ključne dionike EUSAIR strategije na što smo izuzetno ponosni. Kako bismo što bolje iskoristili potencijale naše tri mreže prošle smo godine odlučili na jednom mjestu okupiti više od 120 tijela i institucija u Splitu u Hrvatskoj. Konferencija je bila izuzetno uspješna s više od 400 sudionika, a sudjelovali su i predstavnici Udruženja gospodarskih komora Podunavlja.
Njihovo sudjelovanje je bilo važno jer želimo graditi i odnose s drugim makroregijama, a svako otvaranje prostora i povezivanje poduzetnika može samo pridonijeti i općem dobru. Naš partner iz Dunavske makroregije je objeručke prihvatio našu inicijativu, a rezultat je Memorandum o razumijevanju koji smo potpisali krajem prošle godine.
Nadam da sam vam uspjela približiti Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora koji Vam stoji na raspolaganju kao partner u svim inicijativama za dobrobit jadransko-jonske makroregije.
Jer u konačnici jedni bez drugih ne možemo, jedni druge trebamo, a na nama je da gradimo vlastitu budućnost i preuzmemo odgovornost, a zajedničkim radom na dobrobit čitave regije ostvarimo ono o čemu sanjamo.
Svi mi želimo pomoći jedni drugima! Regija je bogata i može pružiti svima, način života nam je slobodan i lijep ali ne smijemo izgubiti put.
Razvili smo brzinu, strojevi nam daju obilje, pamet nas čini tvrdima, zrakoplovi i internet približili su nas jedni drugima.
Ali ono što mi ovdje trebamo je više od pameti. Trebamo dobrotu i čovječnost, trebamo to u ovoj regiji i šire, trebamo svijet u kojem će znanost i napredak dovesti do sreće svih nas!
Hvala vam još jednom uz velike čestitke i pohvale organizatorima.”Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime