Danas je u Split stigao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je od 11 sati započeo obilazak KBC-a Firule gdje mu je domaćin bio ravnatelj Julije Meštrović.

– Velika je razlika u uvjetima nakon energetske obnove, pogotovo za nas koji ovdje živimo i radimo. Još je ostala klinika za Plućne bolesti, a i ona će se na isti način urediti. Ovo je velik dan za našu bolnicu. Mi imamo nekoliko strateških projekata, a uređenje Plućnog odjela je jedan od njih. Također, uvođenje plina će znatno pridonijeti uštedama rada KBC-a Split. Procjena je da će plin donijeti oko 50 posto uštede na energentima, a novi i uređeni prostor Klinike za Plućne bolesti negdje oko 30 posto, rekao je ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović.

Upitan o renovaciji bolnice Križine ravnatelj je rekao kako će se i tamo dovesti plin, a radi se na modelu kako to realizirati. Najavio je uvođenje plina u ostatak bolnice krajem idućeg tjedna bez da pacijenti radove i osjete.

– U fokusu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja je rješavanje stambenog pitanja mladih, ali smo u zadnjih godinu i pol dana aktivno radili na energetskoj učinkovitosti. Uz pomoć europskih fondova radimo energetsku obnovu na više od tisuću javnih zgrada. U KBC Split smo uložili više od 146 milijuna kuna što je 40 posto sredstava, a ostatak je financirao privatni partner kojem će bolnica sljedećih 14 godina vraćati iz uštede njihov udio, rekao je ministar Štromar.

Ministar je naglasio kako je u nekim dijelovima ušteda veća i od 70 posto, ali isto tako i pacijenti i zaposleni bolnice imaju puno bolje uvjete u kojima obitavaju.

Energetska obnova KBC-a odvijala se od 11. mjeseca 2016. do 6. mjeseca 2017. godine, a krajem ovog mjeseca potpisat će se ugovor za rekonstrukciju zgrade Plućnog odjela u sklopu KBC-a Split.

Kasnije će ministar zajedno s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i županom Blaženkom Bobanom obići športski centar „Bazeni Poljud“, na kojem su završeni radovi na poboljšanju energetske učinkovitosti.

USKORO OPŠIRNIJE…



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime