Ministar Beroš: “Kada bismo morali birati između hunjavice i smrtnog ishoda, siguran sam da bismo svi odabrali prvo”

Vili Beroš godinu je dana ministar zdravstva, jednako koliko traje i pandemija koronavirusa, zbog čega će zasigurno ostati zapamćen kao "covid ministar".

Ministar Vili Beroš komentirao je u intervjuu za Večernji list godinu iza sebe, život s koronavirusom i kako bi mogao izgledati ubuduće kao i cijepljenje u Hrvatskoj.


“Najviše me se dojmilo kako se zdravstveni sustav brzo prilagodio novonastaloj situaciji i tijekom epidemije kontinuirano mijenjao kako bi odgovorio na sve izazove nove bolesti. Govorimo o sustavu za koji postoji percepcija javnosti da je trom i nedovoljno učinkovit. Držim da je epidemija bila test koji je hrvatski zdravstveni sustav uspješno prošao. Velika je tu zasluga medicinskih i drugih djelatnika u sustavu, ali i građana koji su s punim povjerenjem reagirali na epidemiološke upute i propisane mjere”, rekao je komentirajući sve što se događalo u ovoj zdravstvenoj krizi.

“O dugoročnim trendovima nezahvalno je davati prognoze, pogotovo kada se radi o novim bolestima kao što je covid-19, no moguće je da će u budućnosti i dalje postojati mjere kako bi ta bolest bila pod kontrolom. Ipak, cijepljenje protiv covida-19 daje nadu u postupan, ali siguran izlazak iz ove epidemije”, dodaje govoreći o budućnosti.

Plan cijepljenja kasni zbog zastoja u isporuci cjepiva, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u EU, proizvođači se pravdaju teškoćama u proizvodnji. Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) prozvao je bogate zemlje da potkopavaju sustav raspodjele cjepiva, a hrvatski premijer više je puta kazao da je cjepivo kidnapirano.

“Potražnja za cjepivom je velika i, nažalost, ima odstupanja od planova i dogovora distribucije. Republika Hrvatska u suradnji s Europskom komisijom i drugim državama članicama EU sustavno traži dosljedno pridržavanje isporuka cjepiva kako bi se što prije procijepilo što više građana. Ohrabruje dolazak većih količina cjepiva u sljedećim tjednima koje će nas približiti cilju da do ljeta procijepimo što više građana, po mogućnosti polovicu odraslih osoba. Još jedan korak bliže procjepljivanju nacije učinit ćemo pokretanjem sustava za prijavljivanje građana za cijepljenje. Taj sustav omogućit će svim građanima Hrvatske prijavljivanje za cijepljenje na jedan od njima najprihvatljivijih načina. Moći će to učiniti kod svog obiteljskog liječnika, telefonskim pozivom ili izravnim upisom preko mrežne stranice i uskoro putem aplikacije e-Građanin.

Također, omogućuje nam da u svakom trenutku imamo pregled stanja cijepljenja, od broja zainteresiranih do naručenih za cijepljenje. Tako možemo uspješno upravljati procesom iskazivanja interesa i naručivanja na cijepljenje te izbjegavati nedorečenosti koje smo imali u početnoj fazi. Liječnici obiteljske medicine i županijski zavodi za javno zdravstvo imaju vrlo važne uloge u organizaciji i provođenju cijepljenja na područjima svojeg djelovanja, pa tako i u prihvaćanju i korištenju ove digitalne platforme. Iskreno im se zahvaljujem na dosadašnjim naporima i što su preuzeli velik dio odgovornosti kako bismo uspješno startali s drugom fazom cijepljenja”, rekao je Beroš.

Kolektivna odgovornost i cijepljenje

Na pitanje kada možemo očekivati procijepljenost od 70 posto, odgovara:

“Ljeto se nadamo dočekati sa 50% procijepljene populacije. Dodatno će zaštitu imati i dio onih koji su preboljeli bolest, tako da će udio populacije s prisutnom zaštitom od oboljenja biti i veći. Slijedi nam razdoblje kada će klimatski uvjeti pogodovati smanjenom širenju bolesti, no nikako ne smijemo zaboraviti na provođenje svih epidemioloških mjera, a ovisno o epidemiološkoj situaciji i daljnjih dodatnih ograničenja. Kolektivna odgovornost i cijepljenje protiv covida-19 jedina je karta za uspješan ulazak u ljetnu sezonu. Drago mi je što smo došli u situaciju da se traži doza više.Jedan od razloga za to jest to što su stigle manje količine cjepiva od dogovorenih, ali je sigurno prisutan i velik interes i povjerenje građana. Od ukupno dosad zaprimljenih 251.070 doza cjepiva, od 27. prosinca 2020. do 23. veljače 2021. ukupno je utrošeno 184.076 doza cjepiva, što je 73,3% od ukupno zaprimljenih doza cjepiva. Ukupno je cijepljena 125.771 osoba, od toga je 58.305 osoba cijepljeno s dvije doze pa je za njih cijepljenje završeno, a 67.466 osoba cijepljeno je jednom dozom. Intenziviranjem cijepljenja optimistično gledamo na daljnji tijek provedbe plana i programa cijepljenja.”

Ističe da odbijanje cjepiva nema opravdanja: “Odbijanje nikako nije opravdano jer su sva cjepiva u svim dosadašnjim praćenjima i istraživanjima dokazana kao sigurna, a što je najvažnije – 100% štite od teških oblika bolesti i smrtnih ishoda. Kada bismo morali birati između hunjavice i smrtnog ishoda, siguran sam da bismo svi odabrali prvo. Upravo je to kontekst u koji se treba staviti dilema nekih starijih građana prema cjepivu tvrtke AstraZeneca. Isto tako, novija istraživanja ukazuju i na mogući viši stupanj zaštite no što je to u primarnim istraživanjima bilo utvrđeno.”

Dodaje i da bez dokaza o sigurnosti neće biti odobrenja ruskog cjepiva. “Rusko cjepivo, da bi bilo odobreno u Hrvatskoj, mora osigurati dokaze da su prethodno navedeni standardi kvalitete, sigurnosti i učinkovitosti zadovoljeni. Bez osiguranih dokaza o sigurnosti, ne bi bilo uputno proizvod stavljati na tržište i to je trenutačno najveći nedostatak navedenog cjepiva. Način uvoza mogao bi se tek razmatrati nakon rješavanja ove prve faze. No, to nas ne sprečava da istodobno razgovaramo o mogućnostima dodanih količina sa svim proizvođačima čije je cjepivo odobreno u EU, ali isto tako i s drugim proizvođačima cjepiva koji su u fazi ishođenja dozvola Europske agencije za lijekove”, rekao je za Večernji list.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
3
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
2
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime