Mile Karakaš novi trener KK Splita: “Želimo naslov prvaka Hrvatske”

Mile je pet godina bio trener juniora, trenirao je i kadete, osvajao europske trofejeMile Karakaš (40), novi trener seniora KK Split danas je predstavljen javnosti. Odgovarao je na zadana pitanja novinara, govorio o svom novom trenerskom izazovu. Mile je pet godina bio trener juniora, trenirao je i kadete, osvajao europske trofeje. Igrao je basket u “Statistu”, vodio splitsku sveučilišnu košarkašku ekipu do naslova prvaka Europe 2013. godine, jednom sa sveučilištarcima osvojio  i srebro. Trenerskim se poslom bavi posljednjih 10 godina, košarku je igrao u drugoligaškim momčadima.

Radi se o treneru mlađe generacije koji je silom prilika dobo priliku voditi prvu momčad. Nakon što su Petrović i Mijević morali odbiti “Žute”, uprava kluba je posegnula za kadrom iz domaćeg dvorišta. Srđan Subotić i Ante Marović ostaju pomoćnici na klupi.

Prvi trening je odrađen.

– Obavio sam individualne razgovore s igračima, obavio  prvi trening. Nadao sam se ovom poslu iako me poziv iznenadio. Sve se brzo dogodilo. To je ono što volim i želim, radujem se izazovima. Hvala svima koji su zvali i slali poruke, žao mi je što nisam svima odgovorio. Imamo lud raspored i treba krenuti s radom – rekao je.

Došao si 2015. kao pomoćnik Ivicu Buriću, teško ste se borili za opstanak?Nebo i zemlja kad usporedimo. Uspjeli smo ostat u repasažu, slavili smo pobjedu protiv Analitice. Od tog trenutka klub napreduje na svim razinama, danas igramo ABA ligu i ravnopravno se borimo na trofeje u domaćim natjecanjima.

Ciljevi ove sezone?Prva sljedeća utakmica bit će moj način razmišljanja. Ali, želimo naslov prvaka Hrvatske i ostanak u ABA ligi.

Gdje se može napredovati?

Na svim razinama može bolje, vidjet ćemo što je primarno.

Koliko ste različit od Skelina?

Teško je reći. Trener može imati različitu filozofiju ali se treba prilagoditi igračima. Volim jaku obranu i brzu tranziciju.

Puno utakmica, a malo vremena. To je hendikep.

Tako je, lakše bi bilo da je početak sezone. Imamo širok kadar, ima kvalitetnih igrača, igrači su inteligentni, polako ćemo uvodit neke nove stvari.

Mlađima bi trebalo dati više prostora?

Težimo tome. Svaka je utakmica sada kvalifikacijska. Ono što mogu obećati da svatko ko se nametne na treningu dobit će priliku. Naglašavam da ljudi, igrači znaju biti nestrpljivi. Gledam kako se mladi igrači otpisuju jer ne mogu nositi prvu momčad. Znači, radit ka pas i iskoristit priliku.

Čistačice bi zatvorile dvoranu, a ti bi uvijek još ostao još trenirati?

Obećavam čistačicama da ću ih nekad pustit ranije.

Gorica prva prepreka?

– Svaka je utakmica i važna i teška. Mjesta za kikseve nema. Iako nije svaka utakmica biti ili ne biti. Nit pobjeda puno znači, niti poraz. Mi uvijek možemo pobijediti, ali ne volim da je pobjeda euforija niti poraz katastrofa.

Jeli Uprava postavila imperativ za osvajanje titule?

Realni ljudi koji se nisu  tako postavili, ali znaju da smo ravnopravni s vrhom hrvatske košarke.

Vjerujete li u momčad?

Niti najmanje nemam sumnju da možemo ostvarit ciljeve. Ne radi se samo o nama, nešto je i faktor sreće, ali možemo ostvarit ciljeve.

Jeste li mladi i neiskusni za osvojiti trofej prvaka države?

Parin mlad zbog izgleda, možda ostavljam krivi dojam. Neiskusan… proša san sve realno nisam radio na ovoj razini ali znanja imam. Iskustvo se dobiva i radom, dakle treba dati priliku.  Neće odmah sve biti u redu, nemam čarobni štapić, treba vremena za ispraviti neke stvari. Nemamo vremena za velike stvari, treba se prilagodit. U našim glavama sada postoji samo Gorica.

Radio si puno s mladim igračima:  Gizdavčiće, Šarićem, Perasovićem?

Igrali su za više kategorija, ima mojih ruku na njima, da se tako izrazim. Vjerujem da će oni dobiti svoju priliku.

Jeste li razgovarali s bivšim trenerom?

Nisam. Otom potom.

Hoćete li dovesti kojeg Amerikanca?

Za sada nemamo mogućnosti.

Imate li karizmu trenirati reprezentativne igrače?

Mislim da imam. Ovo je teorija, ali iznimno sam samopuzdan. Nema popusta za nikoga bez obzira na košarkaško ime i prezime.

Moja reakcija na članak je...
Vau
3
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime