Miki i Bugi su bili dobri duh Mosora: “Ovo je nenadoknadiv gubitak za hrvatsko planinarstvo”

"Nije ovo samo tragedija za njihove poznanike. Bit ću komodan kazati da je ovo velika tragedija za hrvatsko planinarstvo. Malo je onakve topline i vedrine kakvu su oni predstavljali"

Nikad tužnija nedjelja na Mosoru… Dva nesretna slučaja potresla su Split, Mosor i cijelu planinarsku zajednicu u Hrvatskoj. Život su, uslijed nesretnih okolnosti, izgubila dva brata, poznata planinara. Radi se o 57-godišnjem Milanu Mikiju Stamenovu i njegovom 60-godišnjem, starijem bratu Aleksandru Bugiju Stamenovu.


Aleksandar Bugi Stamenov. Foto: Martin Vnučec

Tragedija se dogodila u subotu navečer oko 19:30, kada je Miki iz planinarskog doma Umberto Girometta izašao do obližnjeg izvora, stotinjak metara zapadno od doma. Nije se vratio, te su ga domar Špiro Gruica i brat Bugi krenuli potražiti. Miki se poskliznuo na ledu i na mjestu poginuo. Kada je Bugi vidio beživotno bratovo tijelo, pozlilo mu je i preminuo vjerojatno od srčanog udara.

– Obavještavamo Vas da je obavljen očevid na Mosoru, te nisu utvrđeni elementi kaznenog djela. Preminuli su 60-godišnjak i 57-godišnjak. O događaju je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo – objavili su u PU splitsko-dalmatinskoj.

Izvor zapadno od doma gdje se dogodila tragedija

Dom danas zatvoren za posjetitelje

Iz razumljivih razloga, planinarski dom na Mosoru danas nije bio otvoren za posjetitelje:

“Danas će planinarski dom “Umberto Girometta” biti zatvoren za sve posjete, pa time prilagodite planove ako namjeravate ovu nedjelju provesti na Mosoru. Hvala na razumijevanju” – izvijestili su iz HPD-a Mosor.

Helikopter je u nedjelju oko 11:30 uspio sletjeti u blizinu planinarskog doma, te su tijela planinara prevezena u KBC Split.[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/421345034953438/” bottom=”30″]

VEZANI ČLANCI:Nakon tragične vijesti u subotu navečer, na Mosoru su se uputili brojni pripadnici HGSS-a i planinara. Među njima su bili Ivica i Karlo Lolić, koji su pomogli policiji i medicinskom osoblju da sigurno stigne do mjesta nesreće.

Lolić: Pomogli smo dovesti policiju do mjesta nesreće

Razgovarali smo s Ivicom Lolićem, članom HGSS-a, Planinarskog društva Perun i brojnih drugih planinarskih društava.

– Noćas smo sin i ja oko ponoći odveli pripadnike splitske krim policije do planinarskog doma, odnosno mjesta nesreće. Tamo su obavili očevid. Tijela smo nakon očevida premjestili u zatvoreno, a potom smo pomogli policajce vratiti nazad prema Gornjem Sitnom. Uvjeti su bili loši; padala je kiša, spustio se oblak a, a pod je bio sklizak. Sa Špirom je noćas ostalo dvoje ljudi, a ostale smo ljude povukli. Moram kazati da je Špiro podnio najveći emotivni udarac, izgubio je dva svoje nerazdvojna prijatelja. Iako puno toga na Mosora nakon ove tragedije neće biti isto, nadam se da će Mosor nastaviti biti onakav kakvog su ga Miki i Bugi vidjeli – mjesto dobrog društva i dobre atmosfere – kazao nam je Lolić.

Prizmić: Nezapamćena tragedija hrvatskog planinarstva

Sa splitskog heliodroma javio nam se pročelnik HGSS-a, Vinko Prizmić.

– Cijelo jutro smo čekali da nam vremenske prilike dozvole da dođe helikopter. Nad ovaj dio Mosora nadvio se oblak. Da se to nije dogodilo onda bi tijela transportirali pješke, no oko 11:30 helikopteri su ipak uspjeli sletjeti.

Noćas je na Mosoru boravilo 15 članova HGSS-a, bilo je i drugih planinara, čekao se očevid.

Danas je cijela HGSS i planinarska zajednica u velikoj tuzi. Obojica su bili iskusni i vrijedni planinari, dobri ljudi koji su uvijek bili spremni pomoći drugima. Miki je imao i medicinsku naobrazbu. Bugi nije gorski spašavatelj, ali je naš pridruženi član. Godinama sudjeluje i pomaže u akcijama spašavanja HGSS-a, u preventivnim akcijama i sl.

Želim reći da su obojica vrlo poznati i omiljeni u planinarskim krugovima, a obojica su bili članovi HPD-a Mosor. Stalno su boravili na Mosoru i svi koji su dolazili znaju koliko su bili sjedinjeni s ovom planinom. Cijeli HPD Mosor je zatečen i žalostan – kazao nam je Prizmić, dodajući da je ovo nezapamćena tragedija hrvatskog planinarstva i nenadoknadiv gubitak.

Marković: Nestao je dobi duh Mosora

Razgovarali smo i s Žrnovčancem Veliborom Markovićem, članom HPD-a Mosor i suradnikom HGSS-a. Poginuli planinari bili su Veliborovi bliski prijatelji i kolege planinari, a jutro je proveo na planinarskom domu.

– Oni su bili vedar duh planinarstva, društva Mosor. Ne znam hoće li se takav vedar duh ikada više stvoriti na Mosoru. Nemam riječi kojima bih opisao njihovu veličinu. Uvijek su imali suosjećanja za tuđe boli i probleme. Ovaj dom više neće biti isti bez njih. Kada bi čovjek tu došao i vidio njih dvojicu kako te dočekuju osmjehom i vedrinom, odmah bi dio te pozitivne vibracije prešao na tebe. Nisu gledali tko je tko, prema svima su bili dobri. Nestao je vedri duh ovog doma, Mosora, planinarstva. Nije ovo samo tragedija za njihove poznanike. Bit ću komodan kazati da je ovo velika tragedija za hrvatsko planinarstvo. Malo je onakve topline i vedrine kakvu su oni predstavljali.

Bugi je bio suradnik HGSS-a, a Miki, uz što je radio u splitskom KBC-u, radio je i fizioterapeutske poslove za Hrvatsku ragbijašku reprezentaciju i za Ragbi klub Nadu.

U ovom trenutku najteže je Špiru. On je bio s njima povezan kao da su braća. Jutros smo se žalovali Silvani (supruzi) i Špiru. Znamo koliko su bili povezani, bili su kao obitelj. Moram kazati da je Špiro u vidnom šoku. Špiro je kao i uvijek izrazito susretljiv, ali on proživljava možda i najteže trenutke života. Oči su mu pune suza i u nevjerici je – kazao nam je Marković.

Vrijeme posljednjeg ispraćaja dvojice poznatih splitskih planinara bit će objavljeno tijekom dana.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0