Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada svake godine, a posvećen je pravima životinja i njihovu blagostanju s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji, piše Lokalna Hrvatska. Prijatelji životinja zato poručuju vlasnicima kućnih ljubimaca da ne napuštaju svoje pse. Ovom prilikom podsjećaju koje su zakonske obveze skrbnika pasa:

Nenapuštanje – Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinja. Kazna za takvu vrstu ponašanja je veća od 10 000 kn.

Obvezno mikročipiranje – u RH obvazno je mikročipiranje pasa, a kazna za nepoštovanje obveze iznosi do 6 000 kn.

Kontrola razmnožavanja – zakonska obveza skrbnika je brinuti o kontroliranom razmnožavanju životinje. Ako ne želi zbrinuti mladunčad, vlasnik snosi troškove zbrinjavanja. Kazna za nepoštovanje obveze je više od 10 000 kn.

Svi potrebni uvjeti – vlasnik psa dužan je osigurati sve potrebne uvjete za psa uključujući veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjava se s više od 10 000 kn.

Čišćenje izmeta i povodac – vlasnik psa dužan je čistiti za svojim ljubimcem. U protivnom komunalni redar ima pravo kazniti nesavjesnog vlasnika. Osim toga, vlasnik psa je komunalnom redaru dužan priložiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju pasa.

Budite odgovorni i ne riskirajte visoke novčane kazne! Odvedite svog psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastraciju te održavajte svoj grad čistim i ugodnim za život – poručuju Prijatelji životinja uz preporuku da budući vlasnici životinja ne kupuju nego udome svog ljubimca.