Danas, 18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja 2020. Ovogodišnja tema je „Muzeji za različitost i uključivost“.

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na sveukupnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Specifičnoj globalnoj pandemijskoj situaciji prilagodili su se koristeći virtualne platforme i društvene mreže. Gradski muzej Korčula aktivno sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, uključujući se u programe Hrvatskog muzejskog društva. Ovogodišnja, 25. po redu Edukativna muzejska akcija EMA 25. nosi naslov LJUBAV.

Programi Gradskog muzeja Korčula koje ćete od danas moći pratiti na mrežnim stranicama su:

„Korčula – Otok ljubavi“

„Naši značajni zavičajnici“

„Volim ih i ja!“Ovogodišnja tema HMD-a Ljubav izuzetno je inspirativna u sagledavanju ne tako davne prošlosti. Program pod nazivom „Korčula – Otok ljubavi“ inspiriran je slikom istoimenog naziva berlinskog autora Richarda Zieglera, koji je sa svojom suprugom Edith, bježeći pred nacistima neposredno pred početak II. svjetskog rata pronašao utočište na otoku Korčuli. Korčula je bila utočište i mnogim drugim intelektualcima i umjetnicima toga vremena, pa su važni utjecaji tog malog kruga inozemnih umjetnika na lokalne značajne autore, poput, primjerice, tada mladog književnika Petra Šegedina.

Program pod nazivom „Naši značajni zavičajnici“ pričom, tekstom i fotografijom podsjetit će nas na drage sugrađane i sugrađanke koji nisu više među nama, no njihov je rad i životni poziv utjecao na brojne Korčulane i Korčulanke te oblikovao povijest naše ne tako davne svakodnevice. Program razvijamo u suradnji s DAD – Arhivskim sabirnim centrom Korčula- Lastovo te suradnicima, koje i ovim putem pozivamo podijeliti sjećanja. Program „Naši značajni zavičajnici“ otvaramo tekstom „Kako pamtimo i kako se sjećamo profesorice Mire Svoboda“ uz ustupljene snimke dokumenata i fotografija Arhivskog sabirnog centra.

Program pod nazivom   „Volim ih i ja!“ otvara temu o nematerijalnoj baštini s naglaskom na prehranu, posebice tradicionalne slastice otoka Korčule. Cilj programa je prikupiti podatke vezane za vještinu njihovog spravljanja, u svrhu pripreme prijave u Registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Program razvijamo u suradnji s Turističkom zajednicom grada Korčule i svim zainteresiranim nositeljima.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime