CRNE BROJKE Saborski zastupnik iz Dalmacije: “Vjerojatnost umiranja na Jedinici intenzivnog liječenja je 71 posto!”

Tek su prije šest dana zatvorili kafiće, dok se 'ludilo' po trgovačkim centrima nastavilo. Kalkulirali su, svjesno popuštali pod pritiskom raznih skupina, a sada će se morati donosti još teže odluke i mjere, iako je možda već kasno


– Danas imamo preko četiri tisuće novih slučajeva dnevno, što je dva puta više oboljelih nego li smo imali cijelog proljeća! A što je najgore, zbog običnog populizma vladajućih, najgore tek dolazi: možemo očekivati i po nekoliko tisuća više novozaraženih na dnevnoj razini, kad se sjetimo kako su izgledali hrvatski gradovi prije nepunih tjedan dana! – tmurnu prognozu iznio nam je Matko Kuzmanić, saborski zastupnik SDP-a i dugogodišnji gradski vijećnik u Kaštelima te županiji.


Smatra kako su vladajući svjesni toga, da su zbog unutarstranačkih izbora ili Kolone sjećanja u Vukovaru bili voljni doslovno žrtvovati zdravlje građana, jer dok su ostale države donosile stroge mjere poput policijskog sata, reakcija naših vlasti je bila – nikakva.

– Tek su prije šest dana zatvorili kafiće, dok se ‘ludilo’ po trgovačkim centrima nastavilo. Kalkulirali su, svjesno popuštali pod pritiskom raznih skupina, a sada će se morati donosti još teže odluke i mjere, iako je možda već kasno. Što je najgore, imamo stručne ljude, savjetnike u timu za borbu protiv COVID-19 i njih sedam od deset im govore kako rade krivo, ali ih ne slušaju. Nekad smo greške HDZ-a plaćali milijardama kuna, a sada ih plaćamo u tisućama ljudskih života. Je li moguće da smo nespremni dočekali jesen i zimu, ako i prihvatimo da je pandemija na proljeće bila nepoznanica? – govori Kuzmanić, dodajući poraznu analizu javno dostupnih brojki smrtnosti pacijenata u COVID-19 centrima, odnosno Jedinicama intenzivnog liječenja.

– Vjerojatnost umiranja u slučaju hospitalizacije u KB dubrava na dan 24. studenog je 31 posto, znači svaki treći pacijent završava fatalno. Istovremeno, ta brojka je za 275 bolnica u svijetu – 19 posto. A vjerojatnost umiranja na Jedinici intenzivnog liječenja u KB Dubrava s danom 17.11.2020. godine je 71 posto – do ovog postotka se dolazi računajući preminule s Jedinica intenzivnog liječenja te one otpuštene koji su preživjeli, ne trenutno hospitalizirane jer ishod njihovog liječenja još nije izvjestan. U svijetu, u 275 bolnica je riječ o 30 posto. Još gora je usporedba s vjerojatnosti umiranja u slučaju zaprimanja u Jedinice intenzivnog liječenja bolnica u Lombardiji tijekom ožujka i travnja kada je postotak za taj najpogođeniji dio Italije iznosio 53 posto! Za ove tragične rezultate netko mora odgovarati, svakako ne liječnici, sestre i sve drugo medicinsko osoblje koji rade doslovno danonoćno. – rezolutan je SDP-ov saborski zastupnik Kuzmanić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
3
Grrr
1
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime