Matijević: Marjan se sanirao na isti način kako su se poslije rata obnavljale kuće od strane HDZ-ove vlasti

"Nevjerojatno zvuči da se netko, pogotovo na odgovornoj dužnosti može pohvaliti da nije radio po važećem zakonu" - kaže SDP-ovac


Davor Matijević, tajnik SDP-a Split, oglasio se danas na temu sanacije Marjana.


Njegovo priopćenje u nastavku donosimo u cijelosti:

“Nevjerojatno zvuči da se netko, pogotovo na odgovornoj dužnosti može pohvaliti da nije radio po važećem zakonu. Kao što je u slučaju sanacije Marjana napravio Nenad Ružić, koordinator Kriznog stožera civilne zaštite grada Splita, pogrešno opravdavajući kršenje Zakona o šumama proglašenjem izravne opasnosti od elementarne nepogode i trajanjem sanacije dvije godine u slučaju poštivanja Zakona o šumama. Koji to argumenti potvrđuju tvrdnju gospodina Ružića da bi sanacija trajala znatno dulje da se radilo po zakonu?

Pa koliko sada traje cijeli postupak i s kojim rezultatom!? Čak je i laiku jasno da doznake stabala za sječu ne služe samo ispunjavanju administrativne forme, već prije svega kako bi se utvrdilo koja je stabla potrebno sjeći a koja nije. Dakle, doznačavanje stabala barem je jednako važno tijekom sanacije šume kao i tijekom drugih šumarskih radova, ako ne i važnije. Bez toga se sijeku zdrava stabla, a zaražena ostaju. To je kao da se kuća gradi bez projekta i građevinske dozvole. Na žalost, Marjan se sanirao na isti način kako su se poslije rata obnavljale kuće od strane HDZ-ove vlasti, što vidimo kod posljedica razornog potresa koji je pogodio Baniju.

Ne smijemo zaboraviti ni koridore za vučnice široke kao autocesta čije je probijanje dovelo do erozije tla, vjetrolomova i vjetroizvala stabala. Ni suhozidovi nisu ostali pošteđeni. Financijsko poslovanje odnosno isplata proračunskih sredstava za sječu bez valjane dokumentacije je posebna, vrlo ozbiljna priča. Kako je uopće drvna masa odvožena bez popratnica? Na temelju koje valjane dokumentacije se uopće može utvrditi broj posječenih stabala? Umjesto rada po zakonu i pravilima struke, svjedočili smo postupcima u kojima su ključni postupci izvedeni nezakonito i nestručno, što se vidi i po tome što su šumarski stručnjaci pobjegli glavom bez obzira od sudjelovanja u ovakvoj sanaciji.

Sama činjenica da inženjeri šumarstva odbijaju da im se ime vezuje uz postupanje na terenu svakom ozbiljnom ukazuje na veliki problem. Uostalom, što očekivati od sanacije šume bez elaborata, doznaka i popratnica? Upravo ovo što smo i dobili!” – ističe Matijević u današnjem priopćenju.Moja reakcija na članak je...
Vau
3
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
4
Plač
0
Grrr
1
Molim?
3Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime