Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite potvrdila je kako postoji ozbiljna mogućnost da koronavirus postane sezonski.

“Ovaj virus bi se mogao javljati sezonski svake godine, no s obzirom da je i dosta neobičan vidjet ćemo što će biti”, rekla je Markotić.

Pojasnila je komplikaciju bolesti COVID-19 s pojavom krvnih ugrušaka, o čemu su objavljene prve znanstvene studije koje to dovode u relaciju s genetskim predispozicijama i nekim rizičnim faktorima.

“Većina virusa djeluje na stanice koje oblažu sve krvne žile, vole aktivirati i krvne pločice koje su zadužene za stvrdnjavanje krvi. Kad virus uspije aktvirati te krvne pločice, one se lijepe međusobno i stvaraju male trombe. Njih naš organizam stvara i kao obranu, no kad nastane veći tromb to može biti opasno po život”, rekla je Markotić.

Hrvatski liječnici svjesni su tih opasnosti, ali dosad nisu imali nijedan slučaj oboljelih od koronavirusa s moždanim udarom, istaknula je.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime