Marjan je splitski! No, je li baš cijeli?

"Ovo je najbolja vijest u ovoj godini i potvrda svega onoga na čemu smo inzistirali od početka. Split i Splićani zaslužuju čistu situaciju oko Marjana koji ne smije biti kamen spoticanja niti predmet bilo kakvih i bilo čijih manipulacija", kaže Krstulović Opara


Iz splitske gradske uprave pohvalili su se Rješenjem koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, postupajući po zahtjevu Grada Splita, a kojim se osniva nova gospodarska jedinica, Marjan – šume Grada Splita, isključivo u vlasništvu Grada Splita i površine oko 115 hektara.


Ovim Rješenjem Split “konačno dobiva regulirani pravni status nespornog vlasništva nad najvrjednijim gradskim prirodnim resursom i mogućnost da njime gospodari sukladno zakonu, ali i u najboljem interesu Marjana i građana Splita”.

“Ovo je najbolja vijest u ovoj godini”

Stav je u Banovini kako se Rješenjem “konačno dolazi do raščišćavanja pravnog statusa i otklanjanja svih spekulacija vezano za vlasništvo, a time i nadležnost nad marjanskom šumom. Ovime se konačno otvara put za donošenje Programa zaštite, njege i obnove šume, ali i svih budućih strateških planova i odrednica upravljanja i gospodarenja Marjanom.”

– Ovo je najbolja vijest u ovoj godini i potvrda svega onoga na čemu smo inzistirali od početka. Split i Splićani zaslužuju čistu situaciju oko Marjana koji ne smije biti kamen spoticanja niti predmet bilo kakvih i bilo čijih manipulacija. Sada kada je nedvosmisleno potvrđeno vlasništvo i status, možemo se napokon početi baviti sljedećom fazom koja je najvažnija, a to je pravilno i stručno upravljanje te pošumljavanje – kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Rješenjem se ukida gospodarska jedinica Park šuma Marjan, dok će se temeljem sljedeće revizije šumskogospodarskog plana dio površina bivše gospodarske jedinice Park šume u vlasništvu Republike Hrvatske uključiti u gospodarsku jedinicu Kozjak-Kaštela, a dio površina u vlasništvu privatnih šumoposjednika u gospodarsku jedinicu Splitske šume. Također, temeljem Rješenja o osnivanju nove gospodarske jedinice, za istu će se izraditi novi šumskogospodarski plan, a sukladno statusu područja zaštićenog Zakonom o zaštiti prirode.

Vrijedi napomenuti kako je u stvarnosti, a prema podacima na stranicama Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, poluotok Marjan sa Sustjepanom bio proglašen rezervatom prirodnog predjela, odnosno park-šumom još 16. prosinca 1964. s površinom od 347 hektara te upisan u Registar zaštićenih objekata prirode, e da bi površina pod zaštitom 1988. godine bila smanjena na 300,29 hektara.Moja reakcija na članak je...
Vau
5
Haha
8
Hagić
1
Hmmm
7
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime